Berichten over het risico van hormoontherapie op borstkanker

Geplaatst op 2 september 2019

Vorige week verschenen in de media verontrustende berichten over het risico van hormoontherapie op borstkanker. Dit naar aanleiding van een publicatie in de Lancet, een vooraanstaand medisch tijdschrift.

Er is opnieuw naar vooral oude cijfers gekeken. Daarnaast is de opzet van deze studie beperkt, waardoor er veel verstorende factoren in de uitkomsten zitten. Er wordt dus wel een relatie gezien, maar er kan geen oorzakelijk verband worden aangetoond. De conclusie heeft daardoor weinig wetenschappelijke bewijskracht. Daarbij gaat het over producten die nu niet meer worden voorgeschreven (en ook niet in Europa werden gebruikt), en over langdurige hormoontherapie (HST).  Kortom: de berichtgeving heeft geen betrekking op de situatie in Nederland.  Het belangrijkste gegeven dat de studie wel op een juiste wijze aantoont: overgewicht geeft een hoger risico op borstkanker.

Bovendien is het zo dat voor vrouwen onder de 45 jaar (en zeker onder de 40 jaar) het risico op borstkanker al veel lager is dan bij vrouwen die later in de overgang gaan. Vrouwen jonger dan 45 jaar, die geen HST krijgen, hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten, osteoporose en dementie. Hun levensverwachting zou dus juist aanzienlijk verlengd kunnen worden mét HST.

Deze studie benadrukt wel goed wat wij al wisten: het risico op borstkanker is afhankelijk van het type progesteron in HST en de duur van gebruik. In Nederland gebruiken we de juiste producten en wordt in principe korter dan 5 jaar voorgeschreven. Het advies van HST moet dus ‘op maat’ zijn, waarbij de voordelen goed moeten worden afgewogen tegenover bekende risico’s, zoals o.a. alcoholgebruik, eerder langdurig pilgebruik, leeftijd en overgewicht.

Meer nieuws