Onderzoek baarmoederhalskanker makkelijker, zelfafnametest vervangt uitstrijkje

Geplaatst op 5 juli 2023

Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker bij vrouwen van 30 tot 60 jaar wordt makkelijker. Vrouwen die 30 worden krijgen vanaf nu een zelfafnametest meegestuurd met de uitnodiging. Doel is om de drempel voor deelname te verlagen.

Vrouwen kunnen de test thuis doen en hoeven niet meer voor een uitstrijkje naar de huisarts. Dat kan overigens nog wel. De methoden zijn volgens het RIVM even betrouwbaar.

Het bevolkingsonderzoek wordt gedaan onder vrouwen van 30 tot 60 jaar. In die groep komt baarmoederhalskanker het vaakst voor. Met het onderzoek kunnen voorstadia van kanker vroeg worden ontdekt en behandeld. Daarmee kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker geeft meestal geen klachten, waardoor het vaak niet wordt opgemerkt.

Bevolkingsonderzoek effectief
De afgelopen jaren is de deelname gedaald. Vooral onder de groep van 30 tot 34 jaar kan het deelnamepercentage flink omhoog. In 2021 deed 44 procent van deze groep mee, terwijl 91 procent het van plan was. Dat het niet gebeurt, komt vooral doordat vrouwen opzien tegen een uitstrijkje bij de huisarts of doordat het er gewoon niet van komt.

Lees meer in het nieuwsbericht van de NOS en op de website van het RIVM

Bron: www.nos.nl, 3 juli 2023

Meer nieuws