Stand van zaken rondom bekkenbodemimplantaten

Geplaatst op 17 december 2019

In de media is er regelmatig aandacht voor het gebruik van implantaten bij patiënten, onder andere voor implantaten bij urineverlies en verzakking. Omdat de NVOG vrouwen graag zo goed mogelijk wil informeren over de manier waarop deze zorg momenteel in Nederland wordt verleend, geven we hieronder een update van de huidige stand van zaken.

Bij een verzakking kan een implantaat via de buik en via de schede worden ingebracht. Vooral over de behandeling met een implantaat via de schede is veel aandacht. Dit wordt vaak een vaginaal matje genoemd. Meer informatie over het gebruik van implantaten bij een verzakking staat op het Vraag & Antwoord gedeelte van deze website (https://www.degynaecoloog.nl/nieuws/vragen-en-antwoorden-over-vaginale-matjes-voor-verzakking/).

Voor het gebruik van implantaten hebben de Nederlandse gynaecologen kwaliteitsnormen vastgesteld. Hierin wordt bijvoorbeeld geadviseerd om alleen implantaten te gebruiken bij vrouwen waarbij de verzakking is teruggekomen. Ook staan er adviezen over het minimaal aantal operaties die een arts per jaar moet uitvoeren.

Het merendeel van de operaties voor een verzakking wordt zonder matje verricht. Jaarlijks wordt in Nederland bij 150-200 vrouwen een vaginaal matje geplaatst. Hiervoor zijn specifieke en weloverwogen redenen en vaak is een vaginaal matje de laatste mogelijkheid om de verzakking goed te behandelen. De meerderheid van deze vrouwen was ook al eens eerder aan de verzakking geopereerd, maar kreeg deze helaas weer terug.

Momenteel worden deze ingrepen in een beperkt aantal centra in Nederland uitgevoerd, namelijk (in alfabetische volgorde):

  • Albert Schweitzer, Dordrecht
  • Amphia, Breda
  • Amsterdam UMC (/Bergman Clinics)
  • Isala, Zwolle
  • Spaarne Gasthuis, Haarlem/Hoofddorp
  • Antonius, Nieuwegein
  • UMC Utrecht (/Bergman Clinics)

Meer nieuws