Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed

Geplaatst op 23 juli 2021

Ben je zwanger of wil je zwanger worden en wil je weten of je je kunt laten vaccineren tegen Corona (COVID-19)?
Lees dan onderstaande adviezen van de werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’.

De werkgroep adviseert alle zwangere vrouwen op ieder moment in de zwangerschap routinematig te vaccineren op het moment dat ze volgens de landelijke vaccinatiestrategie daarvoor in aanmerking komen, bij voorkeur met één van de mRNA-vaccins (BioNTech/Pfizer of Moderna).

De werkgroep is verder van mening dat vaccinatie kan plaatsvinden bij vrouwen die borstvoeding geven. En ziet zij vooralsnog geen bezwaar tegen vaccinatie van mannen of vrouwen in de preconceptionele periode bij een kinderwens of vruchtbaarheidsbehandeling. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.

Voor meer informatie over de onderliggende ernstige ziekten e.d. verwijzen wij naar het standpunt (Standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed 19 juli 2021).Tevens is er een Informatiekaart wel of geen prik tegen Corona tijdens de zwangerschap ontwikkeld en wordt in de folders Ik wil zwanger worden, mag ik een prik tegen Corona? en Ik ben zwanger, mag ik een prik tegen corona? 20 juli 2021 meer uitleg gegeven over het standpunt.

Of je nu wel of niet bent gevaccineerd, maakt niet uit voor de reguliere voorzorgsmaatregelen. Houd je aan die voorzorgsmaatregelen, zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondneusmasker.

Werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’

Het Standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ is opgesteld door de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’ met afgevaardigden vanuit de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), Patiëntenfederatie Nederland, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG).

Meer nieuws