Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over het Coronavirus

Geplaatst op 8 mei 2020

Het Coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) is in Nederland bij veel mensen vastgesteld. Als je zwanger bent, maak je je hier misschien extra zorgen over. Hierbij een aantal antwoorden op veel gestelde vragen.

Hoe bescherm ik mijzelf tegen het Coronavirus?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen

Bovenstaande maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Ben ik besmet met het Coronavirus?
Kijk op https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19. Hier kun je zien of er een reden is om je te laten testen op het Coronavirus. Bel met jouw huisarts als je twijfelt. Je kunt dan bespreken of je je moet laten testen of niet.
Ga je naar de verloskundige of gynaecoloog en denk je dat je misschien besmet bent met het Coronavirus? Bel dan eerst met de verloskundige of het ziekenhuis voordat je er heen gaat.   

Ik heb klachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, grieperig gevoel en/of koorts), kan mijn medische echo-onderzoek nog doorgaan?
Ja, bel wel eerst telefonisch met je behandelend verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Zij zullen kijken waar en wanneer jouw echo-onderzoek het beste kan plaatsvinden.

Kan ik nog een pretecho laten maken?
Ja, vanaf 11 mei 2020 kun je weer een pretecho laten maken.

Kan ik mijn medische echo bij een pretechobedrijf laten maken?
Nee, dat kan in principe niet. Overleg de mogelijkheden alsjeblieft met jouw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.   

Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het Coronavirus?
Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet meer vatbaar om het Coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker.

Is een zwangere vrouw ernstiger ziek van het Coronavirus?
We weten niet of een zwangere vrouw ernstiger ziek wordt van het Coronavirus dan een vrouw die niet zwanger is. We weten wel dat een zwangere vrouw die ziek wordt van een ander virus meer kans heeft op longproblemen.

Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling?
Tot nu toe is er geen zwangere vrouw bekend bij wie de baby in de buik het Coronavirus heeft gekregen van de moeder. Ook tijdens de bevalling is er tot nu toe geen baby ziek geworden van het Coronavirus bij de moeder. Baby’s in de buik en na de bevalling zijn onderzocht of zij het virus hebben. Het virus zat niet in het vruchtwater, niet in het bloed in de navelstreng, niet in de keel van de baby en niet in de borstvoeding. Wel kan een moeder die het Coronavirus heeft, haar baby besmetten na de bevalling. Bijvoorbeeld als zij haar baby knuffelt. Het is dan belangrijk om de hygiënemaatregelen op te volgen die het verspreiden zoveel mogelijk voorkomen.

Kan ik een miskraam krijgen van Coronavirus?
Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het Coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies gehad dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het Coronavirus.
Er worden wel iets meer baby’s te vroeg geboren van moeders die het Coronavirus hebben. We weten nog niet zeker of dit echt door het Coronavirus komt.

Ik heb nu een infectie met het Coronavirus en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
Bel met jouw verloskundige of gynaecoloog om te vragen wat je nu het beste kunt doen.

Ik heb nu een infectie met het Coronavirus, mag ik thuis bevallen?
Wij adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. Hier kunnen wij de baby in de buik in de gaten houden met apparatuur, zoals het cardiotocogram en CTG. Als je meer dan 14 dagen geleden het Coronavirus had, dan kun je wel thuis bevallen.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met het Coronavirus heb?
Ja. Er is onderzoek gedaan of het virus in de borstvoeding terecht komt. Dat is niet zo. Wij raden aan om borstvoeding te geven met een mondkap en extra hygiënemaatregelen te volgen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Je kunt de baby wel besmetten met het Coronavirus als de baby dicht bij je is. Je kunt ook kolven en de gekolfde melk door een gezond persoon aan jouw baby laten geven. Meer informatie vind je op de website van de borstvoedingsraad Nederland.

Ik ben genezen van een infectie met COVID-19, moet ik nu onder controle van een gynaecoloog?
Nee. Als je onder controle bent van een verloskundige, kun je daar blijven. Wel raden we aan om groei-echo’s van de baby te laten maken.

Ik moet voor controle naar de verloskundige/naar het ziekenhuis. Mag ik iemand meenemen?
Vanaf 11 mei 2020 mag je jouw partner weer meenemen naar de controleafspraken bij jouw verloskundige. In de meeste ziekenhuizen kun je ook weer jouw partner meenemen. Vraag bij jouw ziekenhuis wat er wel of niet mag.

Ik ga bevallen. Mogen er andere mensen bij de bevalling zijn?
Jouw partner mag bij de bevalling zijn. Daarnaast mag je 1 extra persoon kiezen die bij de bevalling is. Bijvoorbeeld jouw moeder, zus of een vriendin. Neem je kinderen niet mee, maar vraag een oppas bij jou thuis.
Het kan zijn dat de extra persoon niet in ieder ziekenhuis mee mag naar de bevalling. Vraag bij jouw ziekenhuis wat er wel of niet mag.
Dit is het advies van de beroepsvereniging van verloskundigen en gynaecologen (KNOV en NVOG).

Ik ga bijna bevallen, kan ik in het ziekenhuis terecht?
Je kunt zeker in het ziekenhuis bevallen als het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt.
Is het voor jou niet noodzakelijk in het ziekenhuis te bevallen, maar wil je dat graag? Dan kan dat in de meeste ziekenhuizen. Vraag na bij jouw verloskundige of gynaecoloog wat er bij jou in de buurt mogelijk is.
Verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorg proberen te zorgen dat in zoveel mogelijk ziekenhuizen zwangere vrouwen terecht kunnen voor de bevalling.

Ik ben bevallen, mag ik kraamvisite?
Kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, dan is het beter dat je geen kraambezoek krijgt. Zeker niet als iemand klachten heeft. Bijvoorbeeld hoesten, niezen, snot in je neus, keelpijn of koorts. Er mag geen kraambezoek komen als de  kraamverzorgende bij jou thuis is.

Ik ben bevallen, hoe gaat het nu met hielprik en gehoortest voor de baby?
De hielprik gaat door. De gehoortest was tijdelijk stopgezet, maar is sinds 4 mei jl. weer opgestart.

Kan ik nog veilig naar het ziekenhuis?
Jij en jouw baby kunnen, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. De zorg voor Coronapatiënten gebeurt in een beschermde omgeving. Je komt dus niet in de buurt van Coronapatiënten. Bel in alle gevallen eerst met jouw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Op dit moment is er nog veel onduidelijk over het Coronavirus en zwangerschap. De landelijke verenigingen van Gynaecologen en Verloskundigen gebruiken op dit moment de internationale richtlijn van de RCOG (De Engelse vereniging voor verloskunde en gynaecologie):  https://www.rcog.org.uk/coronavirus-pregnancy
In deze (Engelstalige) richtlijn is veel wetenschappelijke achtergrondinformatie te vinden.

Meer nieuws