Onderwerpen

Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.

41 weken zwanger

Soms ben je bij 41 weken zwangerschap nog niet bevallen. Je kunt dan kiezen uit afwachten of je bevalling laten starten.

Lees verder

Anticonceptiemiddelen

Anticonceptie heb je in twee vormen. Een definitieve vorm van anticonceptie (ofwel sterilisatie) of een tijdelijke vorm van anticonceptie. Bij een tijdelijke vorm van anticonceptie kun je kiezen uit verschillende anticonceptiemiddelen.

Lees verder

Behoud vruchtbaarheid bij kanker bij meisjes

Als bij jou kanker is vastgesteld, kun je daarvoor worden behandeld. Die behandeling kan invloed hebben op de vruchtbaarheid. Het Prinses Máxima Centrum geeft op haar website heel duidelijk uitleg over het Behoud van vruchtbaarheid bij meisjes.

Lees verder

Bekkenbodemproblemen

De bekkenbodem bestaat uit spieren en bindweefsel en ligt rondom de plasbuis, vagina en anus. De spieren hebben een trechter vorm en vangen de druk op die in de buik ontstaat. Bijvoorbeeld tijdens hoesten, niezen, lachen en bewegen. Veel mensen hebben last van bekkenbodemklachten, zoals problemen met plassen, ontlasting of pijn bij het vrijen. De klachten, oorzaken en behandelingen van bekkenbodemproblemen zijn heel erg verschillend.

Lees verder

Bevallen na een eerdere keizersnede

Als je zwanger bent en in het verleden door middel van een keizersnede bent bevallen, sta je voor een keuze: ga je weer voor een keizersnede of wil je proberen om op natuurlijke wijze te bevallen? Ongeveer 3 op de 4 vrouwen (75%) die eerder een keizersnede hebben gehad, kiest bij een volgende bevalling voor een vaginale bevalling. Voordat je de keuze maakt, is het goed om je te verdiepen in de voor- en nadelen van beide opties.

Lees verder

Bloedverlies aan het begin van een zwangerschap

Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor. Je kunt last hebben van bloedverlies nog voor je de eerste echo hebt gehad. In dat geval moet je meteen contact opnemen met de verloskundige of gynaecoloog. Heb je al wel een echo gehad en het hartje van het embryo zien kloppen? Dan is de kans groot dat je last hebt van onschuldig bloedverlies. Als het bloedverlies ruim is, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Lees verder

Bloedverlies na de overgang

De overgang is de periode waarin vrouwen voor het laatst menstrueren. Eerst worden de menstruaties onregelmatig en tenslotte houden ze op. Wanneer je een jaar lang geen menstruaties hebt gehad, wordt ervan uitgegaan dat er geen menstruaties meer komen.

Lees verder

Chlamydia antistoffen

Tijdens een verkennend vruchtbaarheidsonderzoek wordt er met een bloedtest gekeken of er afweerstoffen zijn tegen chlamydia. Als deze antistoffen gevonden worden, dan heb je waarschijnlijk vroeger een infectie met chlamydia gehad. Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die de eileiders kan beschadigen en verklevingen in de buik kan veroorzaken.

Lees verder

Coronavirus en kanker

Wat betekent het Coronavirus voor de behandeling van kanker? Als jij behandeld wordt voor kanker ben je kwetsbaar. Het Coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) vormt…

Lees verder

Coronavirus en zwanger

Wat betekent het Coronavirus voor mijn zwangerschap en bevalling? Tijdens de Livestream zwangerschap en coronavaccinatie op 12 januari 2022 gaven een…

Lees verder