Afscheid nemen van je baby
De dood van je baby is, ongeacht de duur van de zwangerschap, een enorme schok. Het is een van de meest ingrijpende verliezen waarmee een…
Lees verderHier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.
De dood van je baby is, ongeacht de duur van de zwangerschap, een enorme schok. Het is een van de meest ingrijpende verliezen waarmee een…
Lees verderIeder jaar worden 4.500 vrouwen in Nederland geconfronteerd met gynaecologische kanker. De meest voorkomende vormen zijn baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker en vulvakanker/schaamlipkanker.
Lees verderHeb je opeens een hevigere menstruatie dan dat je gewend bent? Duren je menstruaties langer dan normaal? Dan kan dit komen doordat een eiblaasje langer aanwezig blijft dan normaal.
Lees verderAmenorroe betekent ‘niet ongesteld worden’. Een ander woord voor ongesteldheid is menstruatie.
Lees verderAnticonceptie heb je in twee vormen. Een definitieve vorm van anticonceptie (ofwel sterilisatie) of een tijdelijke vorm van anticonceptie. Bij een tijdelijke vorm van anticonceptie kun je kiezen uit verschillende anticonceptiemiddelen.
Lees verderBaarmoederhalskanker komt bijna altijd door een langdurige besmetting met hrHPV. Vrouwen tussen de 30 en 45 jaar hebben de grootste kans op baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker is niet erfelijk. Het duurt lang voordat een hrHP- infectie tot baarmoederhalskanker leidt. Dat kan zo’n 10 tot 15 jaar duren.
Lees verderBaarmoederkanker is een kanker van de baarmoeder. Er zijn verschillende vormen. Bij 90 tot 95% gaat het om kanker van het baarmoederslijmvlies. Dit is een endometriumcarcinoom. De andere 5 tot 10% tumoren in de baarmoeder is baarmoedersarcoom.
Lees verderAls bij jou kanker is vastgesteld, kun je daarvoor worden behandeld. Die behandeling kan invloed hebben op de vruchtbaarheid. Het Prinses Máxima Centrum geeft op haar website heel duidelijk uitleg over het Behoud van vruchtbaarheid bij meisjes.
Lees verderDe bekkenbodem bestaat uit spieren en bindweefsel en ligt rondom de plasbuis, vagina en anus. De spieren hebben een trechter vorm en vangen de druk op die in de buik ontstaat. Bijvoorbeeld tijdens hoesten, niezen, lachen en bewegen. Veel mensen hebben last van bekkenbodemklachten, zoals problemen met plassen, ontlasting of pijn bij het vrijen. De klachten, oorzaken en behandelingen van bekkenbodemproblemen zijn heel erg verschillend.
Lees verderVaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor. Je kunt last hebben van bloedverlies nog voor je de eerste echo hebt gehad. In dat geval moet je meteen contact opnemen met de verloskundige of gynaecoloog. Heb je al wel een echo gehad en het hartje van het embryo zien kloppen? Dan is de kans groot dat je last hebt van onschuldig bloedverlies. Als het bloedverlies ruim is, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.
Lees verderDe overgang is de periode waarin vrouwen voor het laatst menstrueren. Eerst worden de menstruaties onregelmatig en tenslotte houden ze op. Wanneer je een jaar lang geen menstruaties hebt gehad, wordt ervan uitgegaan dat er geen menstruaties meer komen.
Lees verderTijdens een verkennend vruchtbaarheidsonderzoek wordt er met een bloedtest gekeken of er afweerstoffen zijn tegen chlamydia. Als deze antistoffen gevonden worden, dan heb je waarschijnlijk vroeger een infectie met chlamydia gehad. Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die de eileiders kan beschadigen en verklevingen in de buik kan veroorzaken.
Lees verderWat betekent het Coronavirus voor de behandeling van kanker? Als jij behandeld wordt voor kanker ben je kwetsbaar. Het Coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) vormt…
Lees verderWat betekent het Coronavirus voor niet-spoedeisende gynaecologische zorg? Omdat de gezondheidszorg door het Coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) enorm onder druk komt te staan, wordt…
Lees verderWat betekent het Coronavirus voor mijn zwangerschapswens of vruchtbaarheidsbehandeling? Omdat de gezondheidszorg door het Coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) enorm onder druk is komen te…
Lees verderWat betekent het Coronavirus voor mijn zwangerschap en bevalling? Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over het Coronavirus Op…
Lees verderVulva betekent de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. Het is het gebied begrensd door de venusheuvel (mons pubis), de liezen en de anus. De vulva heeft buitenste schaamlippen (labia), binnenste schaamlippen die een deel van de clitoris bedekken, en de vagina-opening. Het gebied rond de vagina-opening wordt het vestibulum genoemd.
Lees verderGoede algemene verzorging van de vulva (binnenste en buitenste schaamlippen en clitoris) is belangrijk. De huid van de vulva is gevoelig. Vrouwen met klachten van de vulva kunnen het beste alleen producten gebruiken die door hun arts worden voorgeschreven of aangeraden.
Lees verderDe meeste meisjes hebben wat pijn tijdens de ongesteldheid. Dat kan zijn vóór dat je ongesteldheid begint of tijdens de dagen dat je bloedverlies hebt. Deze pijn heet 'menstruatiekramp' of wel dysmenorroe.
Lees verder