Onderwerpen

Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.

Anticonceptiemiddelen

Anticonceptie heb je in twee vormen. Een definitieve vorm van anticonceptie (ofwel sterilisatie) of een tijdelijke vorm van anticonceptie. Bij een tijdelijke vorm van anticonceptie kun je kiezen uit verschillende anticonceptiemiddelen.

Lees verder

Essure-veertjes laten verwijderen

Essure is een sterilisatiemethode die sinds 2003 in Nederland wordt toegepast. De gynaecoloog plaatst met een kijkbuisje via de vagina veertjes in de eileiders waardoor je niet zwanger kunt worden. Er zijn op dit moment 25.000 tot 30.000 vrouwen op deze manier gesteriliseerd. Sommige vrouwen hebben klachten die mogelijk door de veertjes zijn ontstaan. Steeds meer vrouwen vragen daarom aan gynaecologen om de veertjes te verwijderen.

Lees verder

Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen

Wanneer je zeker bent dat je geen kinderen (meer) wilt krijgen kun je een sterilisatie ondergaan. Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. Bij een sterilisatie worden je eileiders afgesloten waardoor je eicel niet meer bevrucht kan worden.

Lees verder

Laparoscopische sterilisatie

Er zijn verschillende methoden voor een sterilisatie. Een daarvan is de laparoscopische sterilisatie. Bij deze soort sterilisatie wordt er met een kleine camera via een gaatje in de buik naar je baarmoeder, eierstokken en eileiders gekeken. Via een klein gaatje bij je schaambeen brengt de gynaecoloog clips of ringetjes aan om de eileiders. Hierdoor worden de eileiders afgesloten. Door het afsluiten van de eileiders kun je niet meer zwanger worden.

Lees verder