Onderwerpen

Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.

De normale vulva

Vulva betekent de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. Het is het gebied begrensd door de venusheuvel (mons pubis), de liezen en de anus. De vulva heeft buitenste schaamlippen (labia), binnenste schaamlippen die een deel van de clitoris bedekken, en de vagina-opening. Het gebied rond de vagina-opening wordt het vestibulum genoemd.

Lees verder

De verzorging van de vulva

Goede algemene verzorging van de vulva (binnenste en buitenste schaamlippen en clitoris) is belangrijk. De huid van de vulva is gevoelig. Vrouwen met klachten van de vulva kunnen het beste alleen producten gebruiken die door hun arts worden voorgeschreven of aangeraden.

Lees verder

Eczeem

De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die meestal gepaard gaan met jeuk, roodheid, schilfering, kleine bobbeltjes, blaasjes en natten. Deze verschijnselen zijn het gevolg van een ontstekingsreactie in de huid, die niet veroorzaakt wordt door een micro-organisme (o.a. bacterie en virus). Je kunt last hebben van constitutioneel eczeem of van contacteczeem.

Lees verder

Herpes genitalis (herpes van de vulva)

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes simplex virus (HSV). Er bestaan 2 types: herpes simplex virus type 1 (HSV-1) en herpes simplex type 2 (HSV-2). HSV-2 is de meest voorkomende oorzaak van herpes genitalis. HSV-1 is vooral bekend als oorzaak van de zogeheten 'koortslip'. Het type 1 virus lijkt echter toenemend de oorzaak te zijn van herpes genitalis, doorgaans als gevolg van contact tussen de mond en de geslachtsdelen.

Lees verder

Jeuk aan de vulva

Jeuk is een onaangenaam gevoel waardoor je wil krabben. Vulvaire jeuk komt vaak voor en iedere vrouw ervaart soms jeuk aan de schaamlippen. Dit is normaal. Als de jeuk zo hevig is dat je er last van hebt in het dagelijks leven of als de jeuk lang blijft bestaan, moet er worden gezocht naar de oorzaak van de jeuk.

Lees verder

Klachten van de vulva

De vulva is de buitenkant van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Hierbij horen de binnenste en de buitenste schaamlippen, de clitoris en het perienum.

Lees verder

Lichen planus

Lichen planus (LP) is een ontsteking in de huid. Meestal zijn het paarsrode bultjes die jeuken. Vaak zitten de bultjes ook op de armen en benen. Soms zijn er ook afwijkingen te zien in de mond: je ziet dan witte streepjes aan de binnenkant van de wang. Soms zijn er ook bultjes op de vulva: de binnenste schaamlippen en in de vagina.

Lees verder

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus is een huidaandoening waarbij de huid minder soepel en wittig van kleur wordt. In de meeste gevallen ontstaat het bij vrouwen tussen het 45e en 60e levensjaar, maar het kan ook voorkomen bij volwassen mannen en bij kinderen. De behandeling voor lichen sclerosus bestaat uit hormoonzalf of -crème. Helaas bestaat er geen definitief genezende behandeling voor lichen sclerosus.

Lees verder

Lichen sclerosus bij meisjes

Lichen sclerosus is een aandoening van de huid van de schaamlippen, rond de vagina en de anus. De huid ziet er door deze ziekte anders uit dan normaal. Veel meisjes krijgen last van jeuk en pijn. Dat is erg vervelend. Lichen sclerosus bij kinderen verbetert vaak gedeeltelijk of geheel in de puberteit.

Lees verder

Ontsteking of irritatie van de vagina bij meisjes

Vulvovaginitis is een ontsteking of irritatie van de vagina of schaamlippen. Het komt vaak voor bij jonge meisjes omdat zij nog weinig activiteit hebben van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, hierdoor is de huid van de schaamlippen en daaromheen dunner en kwetsbaarder dan bij volwassenen.

Lees verder

Pijn aan de vulva (vulvodynie)

PVD is een afkorting van Provoked Vulvodynie en betekent dat de vulva pijn doet als deze wordt aangeraakt en/of gepenetreerd. De vulva vormt de ingang van de vagina en bestaat onder andere uit 2 binnenste en buitenste schaamlippen en de clitoris.

Lees verder

Vaginale afscheiding

Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek. Soms krijg je meer vaginale afscheiding omdat er sprake is van een vaginale infectie.

Lees verder

Vulvaire intraepitheliale neoplasia (VIN)

Vulvaire intra-epitheliale neoplasie (VIN) is een voorstadium van schaamlipkanker, ook wel vulvakanker genoemd. Vulvakanker is zeer zeldzaam; het meest voorkomende type vulvakanker ontstaat vaak in een achtergrond van lichen sclerosus (LS) en ‘differentiated vulvar intraepithelial neoplasia’, dVIN. Het andere type vulvakanker is gerelateerd aan het humaan papillomavirus (HPV) en ontstaat vanuit het voorstadium ‘high grade squamous intraepithelial lesion’ (HSIL) van de vulva. De benamingen van deze voorstadia zijn de laatste jaren regelmatig aangepast. Als er wordt gesproken over VIN betreft dit meestal HSIL van de vulva, dus de afwijking die gerelateerd is aan HPV. De onderstaande informatie gaat over HSIL van de vulva.

Lees verder