Onderwerpen

Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.

Bloedverlies aan het begin van een zwangerschap

Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor. Je kunt last hebben van bloedverlies nog voor je de eerste echo hebt gehad. In dat geval moet je meteen contact opnemen met de verloskundige of gynaecoloog. Heb je al wel een echo gehad en het hartje van het embryo zien kloppen? Dan is de kans groot dat je last hebt van onschuldig bloedverlies. Als het bloedverlies ruim is, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Lees verder

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een zwangerschap die zich buiten de baarmoeder bevindt. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. De zwangerschap heeft buiten de baarmoeder niet genoeg ruimte om te groeien. Dit kan zorgen voor klachten als buikpijn en bloedverlies. Je kunt ook emotionele klachten hebben door verdriet of teleurstelling en je kunt je zorgen maken over de toekomst.

Lees verder

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap – afwachten

Je hebt net gehoord dat je zwangerschap niet goed groeit en je waarschijnlijk een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt. Je hebt besloten om af te wachten om je lichaam de kans te geven om het zwangerschapsweefsel af te breken. Om te controleren of dit gebeurt, wordt er wekelijks bloed geprikt.

Lees verder

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap – behandeling

Je hebt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Er zijn dan verschillende opties: afwachten tot je lichaam zelf de buitenbaarmoederlijke zwangerschap afbreekt, een eenmalige injectie methotrexaat of een operatie. In overleg met je gynaecoloog kun je kiezen tussen de verschillende behandelingen.

Lees verder

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap – medicatie (methotrexaat)

De gynaecoloog heeft je verteld dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt. Je hebt gekozen voor de behandeling met het medicijn methotrexaat. Dit medicijn krijg je door middel van een eenmalige injectie. Daarna zal wekelijks het zwangerschapshormoon in je bloed gecontroleerd worden.

Lees verder

Eileider problemen

Je hebt een probleem aan één of beide eileiders. Dit heeft een negatief effect op je zwangerschapskans. Als een van de twee eileiders goed is kun je mogelijk spontaan zwanger worden. Zijn beide eileiders aangedaan, dan zijn je kansen veel kleiner. Gelukkig zijn er goede behandelingen om dan alsnog zwanger te kunnen worden.

Lees verder

Groeiecho

Als je zwanger bent, wordt bij elke controle de groei van je baarmoeder gemeten. De verloskundige of gynaecoloog doet dat door met de handen aan je buik te voelen. Als je baarmoeder goed groeit, groeit de baby ook goed. Ben je zelf helemaal gezond en groeit je baby goed? Dan is er geen groeiecho nodig. Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten. Vaak zijn er meerdere echo’s nodig om te weten of de baby naar verwachting groeit.

Lees verder

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen

Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Waarom is leven voelen belangrijk? Je baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta (moederkoek). Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van je kind achteruit gaan. Het zal minder gaan bewegen. Het is belangrijk dat je de bewegingen van je baby voelt zoals jij dat gewend bent. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Lees verder

Leefstijl en zwanger worden

Als je zwanger wilt worden is het goed om zo gezond mogelijk te leven. De kans op een zwangerschap wordt hierdoor groter. Een gezonde leefstijl is van invloed op de kwaliteit van de eicellen en zaadcellen van jou en je partner.

Lees verder

Ongewenst zwanger

Als je ongepland zwanger bent geworden, sta je voor een moeilijke keuze. Je moet beslissen of je de zwangerschap wilt behouden. Neem zo snel mogelijk…

Lees verder

Onvoldoende groei van de baby

Je bent zwanger en de baby groeit onvoldoende. Vaak is de oorzaak dat de placenta niet goed genoeg werkt. De baby krijgt dan te weinig voedingsstoffen. Het buikje blijft vaak achter in de groei. Uiteindelijk kan de baby ook minder gaan bewegen. Je krijgt extra controles om te beoordelen of de baby voldoende conditie heeft.

Lees verder

Prenatale screening

Op de website Onderzoek van mijn ongeboren kind van het RIVM staat meer informatie over twee soorten prenatale screening.

Lees verder

Te langzaam werkende schildklier en zwangerschap

Een goed werkende schildklier is belangrijk voor je zwangerschap. Werkt je schildklier te langzaam? Dan kan dit schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby. Ook kan je zwangerschap de schildklier ontregelen. Omdat je baby de eerste maanden van de zwangerschap afhankelijk is van jouw schildklierhormonen is het belangrijk dat je te langzaam werkende schildklier goed behandeld wordt. Dit kan betekenen dat je medicatie wordt veranderd en dat je gezondheid en die van je baby regelmatig wordt gecontroleerd. Wil je zwanger worden of ben je al zwanger? Vertel dit dan direct aan je huisarts, gynaecoloog of verloskundige.

Lees verder

Te snel werkende schildklier en zwangerschap

Een goed werkende schildklier is belangrijk voor je zwangerschap. Werkt je schildklier te snel? Dan kan dit schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby. Ook kan je zwangerschap de schildklier ontregelen. Omdat je baby de eerste maanden van de zwangerschap afhankelijk is van jouw schildklierhormonen, is het belangrijk dat een te snel werkende schildklier goed behandeld wordt. Dit kan betekenen dat je medicatie wordt veranderd en dat je gezondheid en die van je baby regelmatig wordt gecontroleerd. Wil je zwanger worden of ben je al zwanger? Vertel dit dan direct aan je huisarts, gynaecoloog of verloskundige.

Lees verder

Tweelingzwangerschap met dik tussenschot

Op de echo heb je gezien dat je een tweeling gaat krijgen. Ongetwijfeld heb je veel vragen over de zwangerschap en de bevalling. Een tweelingzwangerschap is bijzonder, maar er zijn ook meer risico’s. De zwangerschap is zwaarder. Het lichaam krijgt meer te verduren, waardoor je meer kans hebt op het krijgen van een hoge bloeddruk.

Lees verder

Tweelingzwangerschap met dun tussenschot

Op de echo heb je gezien dat je een tweeling gaat krijgen. En je weet ook al dat het een eeneiige tweeling is. Ongetwijfeld heb je veel vragen over de zwangerschap en de bevalling. Een tweelingzwangerschap is bijzonder, maar er zijn ook meer risico’s. De zwangerschap is zwaarder. Het lichaam krijgt meer te verduren, waardoor je meer kans hebt op het krijgen van een hoge bloeddruk.

Lees verder

Voorbij de uitgerekende datum en nog niet bevallen

Een zwangerschap duurt gemiddeld 37 tot 42 weken. Vanaf 41 weken zwangerschap worden jij en de baby regelmatig gecontroleerd. Je kunt dan kiezen om nog even te wachten totdat je spontaan bevalt of om de bevalling in te laten leiden. In sommige gevallen beslist de verloskundige of gynaecoloog dat het beter is om de bevalling in te leiden. Als je langer dan 42 weken zwanger bent ben je serotien. Als je serotien bent word je opgenomen in het ziekenhuis en wordt de bevalling ingeleid.

Lees verder

Zwanger maar geen zwangerschap te zien op de echo

Je zwangerschapstest is positief. Je hebt een echo gehad, maar er is geen zwangerschap te zien. Dit kan drie dingen betekenen. Ten eerste kan de zwangerschap in de baarmoeder nog te klein zijn om te zien. Ten tweede is het mogelijk dat je een miskraam gaat krijgen of al hebt gehad. De derde mogelijkheid is dat de zwangerschap buiten de baarmoeder zit.

Lees verder