Menstruatie (ongesteld zijn)

Wat is een normale menstruatie?

Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar. Het gebeurt vaak dat een meisje niet direct iedere maand ongesteld wordt nadat ze voor het eerst ongesteld is geworden. Deze onregelmatigheid verdwijnt meestal vanzelf binnen 3 jaar. Menstruaties die vanaf het begin regelmatig komen, horen regelmatig te blijven komen. Het is handig om vanaf het begin van je menstruaties op te schrijven wanneer ze komen en hoe lang ze duren. Tegenwoordig heb je ook handige apps op je telefoon om dit bij te houden.

Waarom doet ongesteld zijn pijn? 

Menstruatie is geen pretje. Althans voor de meesten. Dat is niet gek, want iedere maand trekt de baarmoeder samen met een kracht van 175 mm kwikdruk. Dat is vergelijkbaar met een strak opgepompte bloeddrukmeter. In dit college – YouTube vertelt gynaecoloog Bertho Nieboer er alles over.

Wat is niet normaal bij de menstruatie?

Er zijn een aantal redenen om van een afwijkende menstruatie te spreken:

  • Wanneer je onregelmatig ongesteld blijft worden na de eerste drie jaar
  • Wanneer je in het verleden regelmatig ongesteld was en dat nu onregelmatig is
  • Wanneer je menstruatie langer dan 7 dagen duurt
  • Wanneer je menstruatie maar 1 keer in de 3 maanden komt of nog minder vaak

Dit zijn allemaal redenen om een keer langs de dokter te gaan voor een analyse van je menstruatie.

Wat is belangrijk om te weten over je menstruatiecyclus?

De eerste menstruatie kan een spannend moment zijn. De gemiddelde leeftijd waarop de eerste menstruatie optreedt is tussen 12 en 13 jaar. Voordat de menstruaties optreden zijn er andere kenmerken van de puberteit die aangeven dat het lichaam van een meisje aan het veranderen is. Gewoonlijk begint de ontwikkeling van de borsten 2 jaar voor de eerste menstruatie. Andere tekenen zijn haargroei onder je oksels en in de schaamstreek en ontstaan van lichaamsgeur.

Wat zal de arts doen als mijn menstruatie niet normaal zijn?

Meestal zal je arts vinden dat je cyclus afwijkend is als deze niet regelmatiger wordt, als de menstruaties te vaak komen of wanneer ze te heftig zijn. Een onderzoek in het ziekenhuis kan nodig zijn, maar vaak is een inwendig vaginaal onderzoek niet nodig. Bloedonderzoek kan aangevraagd worden om de hoogte van bepaalde hormonen en andere stoffen in het bloed te controleren. Daarnaast kan soms een echo-onderzoek van je onderbuik duidelijk maken of de baarmoeder er normaal uitziet.

Hoe wordt een afwijkende menstruatie behandeld?

Soms wordt de menstruatie vanzelf regelmatig. Als je menstruatie in de loop van de tijd niet regelmatig komt (dus niet iedere maand) kan de dokter medicijnen geven om dit te verbeteren. Je hebt verschillende soorten medicijnen. Je kunt dit met de dokter bespreken. Deze medicijnen kunnen ook helpen als je menstruatie te vaak komt of wanneer je heel veel bloed verliest. Als je veel bloed verliest, zijn er ook nog andere behandelingen mogelijk. Met de consultkaart Veel bloedverlies tijdens ongesteld zijn kun je samen met je arts bespreken welke behandeling het beste bij je past. Je kunt er ook voor kiezen om je klachten niet te behandelen.

Verantwoording

Deze tekst is met toestemming van de North American Society for Pediatric and Adolescent Gynecology (http://www.naspag.org/) vertaald door de NVOG-werkgroep Kinder- en Adolescentengynaecologie.

Publicatiejaar: 2019

Meer onderwerpen