Onregelmatige menstruatie (onregelmatig ongesteld)
Wat is een regelmatige cyclus?
De dokter vraagt vaak of je cyclus ‘regelmatig’ is. Regelmatig/normale ongesteldheid treedt iedere 3 tot 5 weken op. Dit bereken je door van de EERSTE dag van de ene ongesteldheid tot aan de EERSTE dag van de volgende ongesteldheid te tellen. Als je ongesteld wordt hoort dit 5 tot 7 dagen te duren. Aan het begin van je ongesteldheid kan het bloedverlies ruimer zijn. Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt. Een ander woord voor ongesteldheid is menstruatie.
Wat als mijn cyclus niet ‘regelmatig’ is?
Sommige meisjes hebben niet iedere maand een ongesteldheid. Als een meisje voor het eerst gaat menstrueren treedt het vaak niet iedere maand op. In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken. Er zijn goede apps voor je telefoon die je kunnen helpen om je cyclus bij te houden. Vraag je dokter hiernaar (bijvoorbeeld: menstruatiekalender, cycluskalender, menstruatie agenda). Je dokter kan je ook een speciale kalender op papier geven om je cyclus op bij te houden.
Wat is de oorzaak van een onregelmatige cyclus?
Er moet van alles gebeuren in je lichaam om een ongesteldheid iedere maand te laten optreden. Je hersenen moeten een opdracht sturen naar je eierstokken om hormonen te maken om ongesteld te worden. Als je voor het eerst ongesteldheid wordt, kan het zijn dat deze opdrachten niet helemaal goed gaan. Het kan wel 2 jaar duren voor dat de hersenen en de eierstok goed genoeg samenwerken om een ‘regelmatige’ cyclus maken.
Wanneer moet ik naar de dokter?
Je kunt altijd naar je dokter gaan als je vragen hebt over je ongesteldheid. Bijvoorbeeld
- Als je ongesteldheid langer dan 7 dagen duurt
- Als je meer dan 8 maandverbanden of tampons per dag gebruikt bij je ongesteldheid
- Als je vaker dan 1 keer per maand ongesteld bent
- Als je na 3 maanden nog niet ongesteld bent, of als er een verandering is in je gewone cyclus (aantal dagen)
- Als je zwanger bent
Wat doet de dokter als mijn cyclus niet regelmatig is? Hoe wordt de diagnose gesteld?
Je dokter zal vragen hoe vaak je ongesteld bent. Hoe lang de ongesteldheid duurt en hoeveel bloedverlies je hebt. Je dokter zal lichamelijk onderzoek doen, en soms ook je borsten en de schaamlippen (uitwendige geslachtsorganen) bekijken. Ook kan er bloedonderzoek gedaan worden om de hormonen te checken en bijvoorbeeld bloedarmoede (ijzergebrek) te controleren. Want als je vaak of heftig ongesteld bent kun je bloedarmoede krijgen doordat je te veel bloed verliest.
Welke behandeling is mogelijk?
Als je ongesteldheid niet voor problemen zorgt, zal je dokter mogelijk niets doen. Je dokter zal je vragen je cyclus bij te houden en te laten weten als er iets verandert. Als je ijzertekort hebt kun je ijzertabletten krijgen of medicijnen om het bloedverlies te verminderen. Als je ongesteldheid te vaak optreedt kun je soms medicijnen krijgen. Dit zijn tabletten (vaak hormonen) die er voor zorgen dat je bloeding korter duurt, minder heftig is of minder vaak optreedt. Dit betekent meestal dat je de anticonceptiepil krijgt. Deze pil kan ook gebruikt worden als je nog jong bent, of nog geen seks hebt.
Verantwoording
Deze tekst is met toestemming van de North American Society for Pediatric and Adolescent Gynecology (http://www.naspag.org/) vertaald door de NVOG-werkgroep Kinder- en Adolescentengynaecologie.
Publicatiejaar: 2019