Ik ben in de overgang en gebruik hormonen tegen de klachten

In het kort

 • Het duurt meestal 3 maanden voor hormonen voor de overgang goed werken.
 • Na 3 maanden heeft u een controle bij uw huisarts of gynaecoloog.
 • Heeft u nog steeds veel last van uw klachten? Dan krijgt u een andere hoeveelheid van het middel, of een ander middel.
 • U heeft iets meer kans op sommige ziektes als u lang hormonen gebruikt. Let daarom op of u iets merkt aan uw lichaam, zoals klachten van een trombosebeen of beroerte.
 • Wilt u stoppen met hormonen? Uw arts helpt u om steeds iets minder gebruiken totdat u bent gestopt.

Hoe gebruik ik hormonen in de overgang?

Hormonen voor klachten van de vagina

Breng de crème of pil in uw vagina voordat u gaat slapen. Meestal gebruikt u het eerst 2 weken lang elke dag. Daarna 2 keer in de week.

 • Bij een pil: Ga op uw rug liggen met uw benen gebogen en uit elkaar. Schuif de pil met uw vinger diep in uw vagina.
  Soms zit de pil in een apparaatje dat u helpt om de pil in uw vagina in te brengen. In de bijsluiter staat hoe u dit apparaatje moet gebruiken.
 • Bij een crème: U krijgt een apparaatje bij de crème om de crème in uw vagina in te brengen. Ga op uw rug liggen met uw benen gebogen en uit elkaar. Breng de crème in. Was na gebruik het apparaatje met water en zeep, en spoel het goed na met water.

U kunt de crème of pil gebruiken samen met een verzachtende en beschermende crème of zalf. Smeer die 2 keer per dag op de ingang van uw vagina. Ook aan de binnenkant van uw schaamlippen.

Hormonen voor opvliegers en zweten

Bij pillen:

 • Als u nog ongesteld bent: U slikt eerst 2 weken pillen met alleen estradiol. Daarna slikt u 2 weken pillen met estradiol en een progestageen. Die pil heeft meestal een andere kleur.
  De 2 soorten pillen zitten in dezelfde strip. U neemt elke dag 1 pil. U heeft geen stopweek.
 • Als u langer dan 8 maanden niet meer ongesteld bent: U krijgt pillen met estradiol en een progestageen. U neemt elke dag 1 pil. U heeft geen stopweek.

Als u pleisters (estradiol op de huid) krijgt, dan plakt u 2 keer per week een pleister op uw lichaam:

 • Zorg dat de huid waarop u de pleister gaat plakken schoon en droog is. Gebruik geen crème op die plek. Daardoor blijft de pleister minder goed zitten.
 • Plak de pleister als het kan op uw bil. Op uw buik of rug kan ook. Plak de pleister niet op uw borst. Het hormoon uit de pleister kan daar niet goed de huid in.
 • Kies een stuk huid zonder wondjes of bultjes.
 • Doe de pleister steeds op een andere plek. Laat een stuk huid minstens 2 weken rusten voor u er weer een pleister opdoet.
 • U kunt gewoon in bad en onder de douche.
 • Zorg ervoor dat de pleister niet in de zon komt. Zonlicht kan ervoor zorgen dat de pleister niet meer werkt.

Soms krijg u geen pleister, maar een spray of gel voor op uw huid. Die spuit of smeert u elke dag op een schone, droge plek aan de binnenkant van uw arm of bovenbeen.

Laat de plek goed drogen voordat u in bad of onder de douche gaat. In de bijsluiter staat hoe lang dat moet.

Raakt u of iemand anders per ongeluk de plek met spray of gel aan vóórdat deze droog is? Was dan het stuk huid dat de plek aanraakte met water en zeep.

Hoe lang duurt het voor hormonen in de overgang helpen?

Het duurt vaak even voor hormonen helpen.

 • Hormonen voor klachten van de vagina: het begint te helpen vanaf 2 maanden. Na 3 maanden werken ze het best.
 • Hormonen voor opvliegers en zweten: het begint te helpen vanaf 2 tot 3 weken. Na 3 maanden werken ze het best.

Controles bij hormonen in de overgang

U heeft na 3 maanden een controle bij uw huisarts of gynaecoloog. U bespreekt hoe het gaat. Heeft u nog steeds veel last van de klachten? Dan krijgt u een andere hoeveelheid van uw middel, of een ander middel.

Als de hormonen goed helpen, dan maakt u samen met uw arts een plan voor de komende maanden of jaren. U heeft dan meestal nog maar 1 keer per jaar een controle.

Bij deze controle bespreekt u hoe het gaat. Hoe langer u sommige hormonen gebruikt, hoe groter de kans op sommige ziektes. Daarom bespreekt u ook of het misschien al mogelijk is om minder hormonen te gaan gebruiken. Het doel is om niet langer dan 5 jaar hormonen te gebruiken.

Tussen de controles door gaat u af en toe naar uw huisarts. Uw huisarts controleert dan uw kans op hart- en vaatziekten.
Dit is vooral belangrijk als u overgewicht heeft of als er in uw familie een hoge bloeddruk of te hoog cholesterol voorkomt. Of als u vroeger tijdens een zwangerschap problemen had, zoals een hoge bloeddruk, zwangerschaps-vergiftiging of suikerziekte (zwangerschapsdiabetes). Ook vrouwen met migraine kunnen controles hebben bij de huisarts.

Hoe let ik op de risico’s van hormonen in de overgang?

De risico’s van hormonen in de overgang zijn niet meer zo groot als vroeger. Er zitten nu minder hormonen in de medicijnen, en ze zijn veiliger. De risico’s zijn daardoor zelfs veel kleiner dan als u de pil slikt in de overgang.

Toch heeft u wel iets meer kans op sommige ziektes als u hormonen gebruikt. Het is daarom belangrijk dat u oplet of u dingen merkt aan uw lichaam die mogelijk betekenen dat u een ziekte krijgt:

Hoe gaat het verder als ik stop met hormonen?

Samen met uw arts maakt u een plan om langzaam steeds minder te gebruiken. Meestal gebruikt u steeds 2 tot 3 maanden een kleinere hoeveelheid dan eerst. Totdat u helemaal gestopt bent.

Ook als u langzaam stopt, kunnen uw klachten weer een beetje of helemaal terugkomen. Bel dan uw arts.

Wanneer bellen als ik hormonen gebruik in de overgang?

Bel uw huisarts of gynaecoloog:

 • als uw klachten weer erger worden.
 • als u 1 of meer klachten heeft die misschien trombose, borstkanker of baarmoederkanker kunnen zijn.

Meer informatie over de overgang

Contact met vrouwen die ook in de overgang zijn: Stichting Vuurvrouw

We hebben deze tekst gemaakt met:


Laatst herzien op 2021-06-01.

Meer onderwerpen