Ik heb eierstokkanker met uitzaaiingen in de buik

In het kort

 • Kunt u geopereerd worden? Dan haalt de arts zoveel mogelijk tumorweefsel weg. 
 • Na de operatie krijgt u chemotherapie. Dit zijn medicijnen die kankercellen in het hele lichaam doodmaken of afremmen. 
 • Als de tumor te groot is, kunt u niet geopereerd worden.
 • U krijgt dan eerst chemobehandelingen. Deze maken de tumor kleiner. 

Wat zijn uitzaaiingen van eierstokkanker in de buik?

Bij eierstokkanker groeit er een gezwel van kankercellen in 1 of 2 eierstokken of de eileiders. Dit heet een tumor. De tumor kan verder groeien in de baarmoeder en de eileiders.

Er kunnen ook cellen van de tumor ergens anders in uw lichaam komen en daar verder groeien. Dit zijn uitzaaiingen.

Bij eierstokkanker krijgt u eerst uitzaaiingen in de buik. In de buik zitten organen, zoals de eierstokken, de maag, lever, galblaas, milt en de darmen. Tussen deze organen zit vocht (buikvocht). Als kankercellen in het buikvocht komen, kunnen ze zich makkelijk verspreiden. De uitzaaiingen in de buik zitten meestal:

 • in het dunne vlies dat in de buik om de organen heen zit (het buikvlies)
 • in een laag vet die voor de darmen hangt (het vetschort)

Later kunnen ook buiten de buik uitzaaiingen komen, zoals in de lymfeklieren of bij de longen.

Behandeling van eierstokkanker met uitzaaiingen in de buik

Soms kan de arts na een CT-scan niet beslissen wat de beste behandeling is. U krijgt dan eerst een kijkoperatie. De arts kijkt met een camera in uw buik. Zo kan de arts zien of u geopereerd kunt worden.

Operatie mogelijk

 • Bij de operatie haalt de arts zo veel mogelijk tumorweefsel weg. Dit heet een debulking-operatie.
 • Na de operatie krijgt u chemotherapie. Dit zijn medicijnen die kankercellen in het hele lichaam doodmaken of afremmen. U krijgt de medicijnen via een infuus, en soms ook nog via de buik. Chemotherapie via de buik heet intraperitoneale chemo.

Lees voor meer informatie over deze behandeling de tekst over de operatie bij eierstokkanker.

Nog geen operatie mogelijk

 • Als de tumor te groot is om weg te halen, krijgt u eerst 3 chemobehandelingen. Deze maken de tumor kleiner. Deze behandeling heet interval-debulking.

Of u eerst een operatie krijgt en daarna de chemotherapie of andersom, hangt af van uw persoonlijke situatie. De keuzekaart kan u en uw arts helpen om te kiezen wat het beste bij u past.

Behandeling van eierstokkanker met PARP-remmers (doelgerichte therapie)

Is de eierstokkanker na de operatie en de chemotherapie weg of bijna weg? Dan kunt u na deze behandelingen soms een behandeling krijgen met PARP-remmers (doelgerichte therapie). Dit zijn medicijnen die ervoor zorgen dat kankercellen na chemotherapie minder goed groeien.

Daardoor wordt de kans kleiner dat eierstokkanker terugkomt. Of duurt het langer voordat de eierstokkanker terugkomt. U hoort van uw gynaecoloog of u deze medicijnen kunt krijgen.

Bij 60 van de 100 vrouwen komt eierstokkanker terug. Als eierstokkanker terugkomt, kunt u weer een behandeling krijgen.

Hoe gaat het verder na een behandeling van eierstokkanker met uitzaaiingen in de buik?

Na de behandeling blijft u nog een tijd onder controle. Hoe vaak u op controle komt, verschilt per ziekenhuis. Het hangt ook af van wat u zelf wilt. Vaak gaat het zo:

 • jaar 1 en 2 na de behandeling: elke 3 maanden controle
 • jaar 3 na de behandeling: elke 4 maanden controle
 • jaar 4 na de behandeling: elke 6 maanden controle
 • jaar 5 na de behandeling: 1 keer per jaar controle

Daarna hoeft u niet meer op controle te komen.

Samen met uw arts beslist u hoe de controles na het 1e jaar gaan: in het ziekenhuis komen, bellen of via e-mail. Hierbij kunt u ook de Keuzekaart Eierstokkanker (nazorg) gebruiken.

Klachten

Na de behandeling van eierstokkanker kunt u lange tijd klachten houden. Er zijn soms klachten die niet meer weggaan. U kunt die bespreken met uw arts, verpleegkundig specialist of oncologie-verpleegkundige. Lees ook de informatie over hoe het verder gaat na de behandeling van eierstokkanker.

Als u niet meer beter kunt worden 

Helpt de chemotherapie bij u niet goed? Of is het niet gelukt om u te opereren? Dan kunt u niet meer beter worden. U kunt dan wel een behandeling krijgen om ervoor te zorgen dat u zo weinig mogelijk klachten heeft.

De arts bespreekt met u welke behandelingen mogelijk zijn. Het is belangrijk dat u zich zo lang mogelijk goed blijft voelen. Kanker kan veel klachten geven. Bijvoorbeeld pijn, geen zin in eten en erge moeheid. Bespreek met uw arts wat u belangrijk vindt en welke zorg en behandelingen u wel wilt.

Meer informatie over de behandeling van eierstokkanker

 • Voor meer informatie kijkt u bij Stichting Olijf. U kunt er ook vrouwen leren kennen die eierstokkanker hebben of hebben gehad.
 • Meer informatie vindt u ook op kanker.nl.
 • Informatie over ziekenhuizen die eierstokkanker behandelen: Ziekenhuischeck.nl.
 • Wat andere mensen vinden van een ziekenhuis of arts: Zorgkaart Nederland.

We hebben deze informatie gemaakt met de richtlijn voor artsen over eierstokkanker.


Laatst herzien op 2022-02-25.

Meer onderwerpen