Verkleving van de binnenste schaamlippen bij meisjes
Zorgen voor uw dochter met verklevingen van de binnenste schaamlippen (labia agglutinatie).
Wat is labia agglutinatie?
De binnenste schaamlippen van een jong meisje zijn aan elkaar geplakt in plaats van los van elkaar. Hierdoor wordt de ingang van de vagina gedeeltelijk of helemaal bedekt.
Wat is de leeftijd dat dit voorkomt?
Vaak ontstaat de verkleving in de periode kort na het zindelijk worden, maar het kan ook eerder optreden. Het is niet bij de geboorte aanwezig. Dit komt door het vrouwelijke hormoon (oestrogeen) die de baby via de moeder heeft gekregen.
Wat is de oorzaak?
De verkleving ontstaat meestal bij zeer jonge meisjes, soms zelfs al als baby, meestal als kleuter. Op deze leeftijd zijn de schaamlippen gevoelig doordat het niveau van het vrouwelijk hormoon (oestrogeen) laag is. Door enige irritatie door zeep, infectie of allergie kunnen de binnenste schaamlippen aan elkaar plakken. De meeste meisjes met deze verkleving zijn niet het slachtoffer van seksueel misbruik. Maar een wondje kan wel verkleving tot gevolg hebben. Daarom zal de dokter hier voor de zekerheid vragen over stellen.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een dokter kan door te kijken al bepalen of er een verkleving is. Tijdens het onderzoek zit of ligt het meisje met haar benen gespreid, soms op de schoot van een ouder of verzorger. Soms moet de dokter de buitenste schaamlippen spreiden om het goed te zien. Dit onderzoek is niet pijnlijk.
Wat zijn de klachten?
Veel meisjes hebben helemaal geen klachten. De verkleving wordt vaak toevallig door de ouder/verzorger of arts opgemerkt. Als de verkleving de opening van de vagina en plasbuis (urethra) voor een groot deel bedekt, kan plas erachter blijven hangen. Dit kan er voor zorgen dat een meisje plas lekt als ze opstaat of beweegt. Dit valt op als het meisje inmiddels zindelijk is en weer natte onderbroeken heeft. Soms kan een blaasontsteking (= urineweginfectie) ontstaan.
Welke behandeling is mogelijk?
Als er geen klachten zijn en de verkleving is klein, hoef je niets te doen. De verkleving verdwijnt vanzelf als het meisje de puberteit bereikt. Dit komt door het aanmaken van oestrogeen (vrouwelijk hormoon).
Als er klachten zijn, wordt een zalf voorgeschreven. Dit is meestal een oestrogeenzalf en soms een steroïdzalf (ontstekingsremmend). Deze zalf brengt u zelf op de verkleving aan. De behandeling duurt enkele weken en de verkleving zal minder worden. Het aanbrengen van de zalf is niet pijnlijk. De vagina zelf en andere geslachtsorganen, zoals de eierstokken of de baarmoeder, worden niet aangeraakt bij het opbrengen van de zalf. Een operatie is bijna nooit nodig.
Komen de verklevingen na de behandeling terug?
Als de behandeling klaar is en de adviezen goed gevolgd worden, dan wordt de kans kleiner dat de verkleving terugkomt. Dit advies houdt bijvoorbeeld in dat irritatie en stoffen die de huid prikkelen vermeden moeten worden (zoals zeep). Dus niet in bad gaan in een bubbelbad of een bad met zeperig water. Het gebruik van zalven, zoals parfumvrije luierzalf, beschermt de gevoelige huid tegen irritatie. Na de puberteit komt schaamlip-verkleving niet meer voor.
Kan het meisje hier in de toekomst last van hebben?
Soms maken mensen zich zorgen dat het aanraken van de geslachtsdelen bij het aanbrengen van de gevolgen voor de seksualiteit van het meisje kan hebben. Dit is niet zo. Leg uw kind uit wat u aan het doen bent en waarom en dat het geen pijn zal doen. De verkleving en de behandeling zit aan de buitenkant. De vagina zelf en andere geslachtsorganen, zoals de eierstokken of de baarmoeder, worden niet aangeraakt bij het opbrengen van de zalf.
Verantwoording
Deze tekst is met toestemming van de North American Society for Pediatric and Adolescent Gynecology (http://www.naspag.org/) vertaald door de NVOG-werkgroep Kinder- en Adolescentengynaecologie.
Publicatiejaar: 2019