Samen beslissen

Net als de landelijke organisatie voor medisch specialisten (FMS) vindt de NVOG ‘Samen beslissen’ belangrijk. Het doel is dat alle patiënten in 2025 samen met hun arts kunnen beslissen.

Samen beslissen

Samen beslissen betekent dat patiënten informatie krijgen van hun arts zodat zij mee kunnen beslissen over hun behandeling. De arts vraagt aan de patiënt om mee te denken over mogelijke behandelingen. Zo kiezen ze samen de behandeling die het beste bij de patiënt past. Artsen weten namelijk veel over medische zaken, maar als patiënt weet je het meeste over jezelf. De kennis van artsen en patiënten is even belangrijk om een goede beslissing te nemen.

Tijdens ‘Samen beslissen’ worden de verschillende behandelingen uitgelegd. Van elke behandeling worden de voordelen en nadelen besproken. Ook vraagt de arts naar jouw voorkeuren omdat die belangrijk zijn bij het maken van een beslissing.

In het kort gaat ‘Samen beslissen’ in drie stappen:

  1. Er is meer dan één optie en jij mag meedenken.
  2. De arts vertelt dat elke optie voor- en nadelen heeft. Elke optie heeft misschien een ander resultaat. Als je alles gehoord hebt, kun je vertellen wat jouw voorkeur heeft. Wat is belangrijk in je leven? Hebben de verschillende opties invloed op jouw leven?
  3. Samen met de arts ga je een beslissing nemen.

Niet alle informatie hoef je van dezelfde arts te horen. En om een beslissing te nemen, heb je soms meerdere afspraken nodig.

Ondersteunende hulpmiddelen

Er zijn hulpmiddelen die kunnen helpen bij ‘Samen beslissen’. Deze hulpmiddelen heten keuzehulpen en keuzekaarten. Je kunt deze hulpmiddelen in de linker kolom op deze website vinden. Misschien is er al een hulpmiddel voor jouw keuze. Je kunt deze al bekijken voordat je naar de arts toegaat en eventueel printen om mee te nemen naar je afspraak met de arts. Zo’n hulpmiddel is geen vervanging van je afspraak.

Keuzekaart

Als je naar een arts gaat voor een behandeling, heb je altijd meerdere mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Een keuzekaart zet alle behandelopties van een bepaalde aandoening op een rij. Per behandeloptie staan de belangrijkste vragen en antwoorden in een schema. Dit zijn de meest voorkomende vragen bij andere patiënten.

Om de arts jou zo goed mogelijk te kunnen laten helpen, is het handig als je de vragen omcirkelt die voor jou het meest belangrijk zijn. Diegene die voor jou niet van belang zijn, kun je doorstrepen. Zo kan de arts direct zien wat voor jou belangrijk is.

Een keuzekaart helpt jou en je arts een gesprek te voeren over welke behandeling het beste bij jou past.

Keuzehulpen

Keuzehulpen zijn bedoeld om jou en je arts te helpen bij het maken van een keuze voor een behandeling die het beste bij jou past. Met een keuzehulp kun je je voorbereiden op je gesprek met je arts. Met deze kennis kun je gerichte vragen stellen en samen overleggen over de voor jou best mogelijke behandeling. Samen met je arts kies je uiteindelijk voor een behandeling.

Informatiefilms

Een extra hulpmiddel bij Samen beslissen kunnen animatiefilms zijn. Deze eigentijdse, toegankelijke en betrouwbare informatiefilms kunnen je helpen om je beter voor te bereiden op je bezoek aan je arts en om goed geïnformeerd te worden over de keuzes die je hebt.

Meer informatie

Hieronder staan twee linkjes naar websites die je verder kunnen helpen met het stellen van de juiste vragen om tot een goede beslissing te komen tijdens je afspraak met de arts.

Op deze website (https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen-per-thema/) en op www.thuisarts.nl kun je goede informatie vinden over vele onderwerpen.