Samen beslissen

‘Samen beslissen’ betekent dat je samen met je gynaecoloog beslist welke zorg het beste bij je past. Je hebt hier dus een stem in. De gynaecoloog geeft je informatie over de mogelijkheden. En hij of zij vertelt daarbij wat de voor- en nadelen zijn van deze mogelijkheden.

Jouw voorkeuren

Samen met de gynaecoloog bespreek je wat voor jou belangrijk is bij het maken van een beslissing. Samen met de gynaecoloog kies je dan de behandeloptie die het beste bij je past. Jouw persoonlijke voorkeuren zijn dus heel belangrijk voor de uiteindelijke beslissing.

Om het gesprek met je gynaecoloog te helpen, zijn er consultkaarten en keuzehulpen voor verschillende onderwerpen ontwikkeld. Op deze website kun je deze vinden en eventueel printen om mee te nemen naar de afspraak met de gynaecoloog.

Consultkaarten

Als je naar een gynaecoloog gaat voor een behandeling, heb je altijd meerdere mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Een consultkaart zet alle behandelopties van een specifieke aandoening op een rij. Per behandeloptie staan de belangrijkste vragen en antwoorden in een schema. Dit zijn de meest voorkomende vragen bij andere patiënten.

Om de gynaecoloog jou zo goed mogelijk te kunnen laten helpen, is het handig als je de vragen omcirkelt die voor jou het meest belangrijk zijn. Diegene die voor jou niet van belang zijn, kun je doorstrepen. Zo kan de gynaecoloog direct zien wat voor jou belangrijk is.

Een consultkaart helpt jou en je gynaecoloog een gesprek te voeren over welke behandeling het beste bij jou past.

Keuzehulpen

Keuzehulpen zijn bedoeld om jou en je gynaecoloog te helpen bij het maken van een keuze voor een behandeling die het beste bij jou past. Met een keuzehulp kun je je voorbereiden op je gesprek met je gynaecoloog. Door de opgedane kennis kun je gerichte vragen stellen en van gedachten wisselen over de voor jou best mogelijke behandeling. Samen met je gynaecoloog kies je uiteindelijk voor een behandeling.

Meer informatie

Hieronder staan twee linkjes naar websites die je verder kunnen helpen met het stellen van de juiste vragen om tot een goede beslissing te komen tijdens je afspraak met de gynaecoloog.