Keuzekaarten

Als je naar een arts gaat voor een behandeling, heb je altijd meerdere mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Een keuzekaart zet alle behandelopties van een specifieke aandoening op een rij. Per behandeloptie staan de belangrijkste vragen en antwoorden in een schema. Dit zijn de meest voorkomende vragen bij andere patiënten.

Maar je kunt natuurlijk ook nog andere vragen hebben. Stel deze dan ook vooral aan je arts. Welke behandeling het beste bij je past, hangt af van wat je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld van de risico’s en de bijwerkingen, van je leefstijl en omstandigheden, van je beroep en je wensen.

Een keuzekaart zorgt dat je alle behandelopties bespreekt en vergelijkt. Het helpt jou en je arts een gesprek te voeren over welke behandeling het beste bij jou past.

Hoe werkt het?

Neem de tijd om de keuzekaart rustig door te lezen, of vraag je arts om het voor te lezen wanneer je dat fijner vindt. Tijdens het lezen kun je als je dat prettig vindt direct al aantekeningen maken op de keuzekaart, of de vragen die je belangrijk vindt omcirkelen.
Wanneer je de keuzekaart hebt gelezen, ga je die samen met je arts bespreken. In dit gesprek kun je de vragen stellen die je nog hebt, en vertellen wat je belangrijk vindt.
De keuzekaart mag je mee naar huis nemen. Je kunt hier thuis nog eens rustig naar kijken, of dit met familie en naasten bespreken. En in een volgend consult op terugkomen met je arts.

Aan de linkerzijde op deze pagina vind je een overzichtje met keuzekaarten. Door op de link te klikken, kom je bij de keuzekaart.