Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over het Coronavirus

Geplaatst op 1 april 2020

Het Coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) is in Nederland bij veel mensen vastgesteld. Als je zwanger bent, maak je je hier misschien extra zorgen over. Hierbij een aantal antwoorden op veel gestelde vragen.

Hoe bescherm ik mijzelf tegen het Coronavirus?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na gebruik
 • Schud geen handen
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand

Bovenstaande maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Ben ik besmet met het Coronavirus?
Kijk op https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19. Hier kun je zien of er een reden is om je te laten testen op het Coronavirus. Bel met jouw huisarts als je twijfelt. Je kunt dan bespreken of je je moet laten testen of niet. Ga je naar de verloskundige of gynaecoloog en denk je dat je misschien besmet bent met het Coronavirus? Bel dan eerst met de verloskundige of het ziekenhuis voordat je er heen gaat.

Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het Coronavirus?
Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet meer vatbaar om het Coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker.

Is een zwangere vrouw ernstiger ziek van het Coronavirus?
We weten niet of een zwangere vrouw ernstiger ziek wordt van het Coronavirus dan een vrouw die niet zwanger is. We weten wel dat een zwangere vrouw die ziek wordt van andere virussen meer kans heeft op longproblemen.

Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling?
We weten niet zeker of een baby ziek kan worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling. Tot nog toe gaan de gynaecologen en de kinderartsen ervan uit dat een pasgeboren baby niet besmet is.  Wel kan een moeder die het Coronavirus heeft, haar baby besmetten na de bevalling. Bijvoorbeeld als zij haar baby knuffelt. Het is belangrijk om het verspreiden zoveel mogelijk voorkomen:

 • was je handen iedere keer voor je je baby aanraakt
 • hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog en niet in de richting van je baby
 • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na gebruik
 • denk erover na om een mondkapje te dragen als je je baby vasthoudt

Kan ik een miskraam krijgen van Coronavirus?
Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het Coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies gehad dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het Coronavirus. Er worden wel iets meer baby’s te vroeg geboren van moeders die het Coronavirus hebben. We weten nog niet zeker of dit echt door het Coronavirus komt.

Ik heb nu een infectie met het Coronavirus en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
Bel met jouw verloskundige of gynaecoloog om te vragen wat je nu het beste kunt doen.

Ik heb nu een infectie met het Coronavirus, mag ik thuis bevallen?
Wij adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. Hier kunnen wij de baby in de buik in de gaten houden met apparatuur, zoals het cardiotocogram en CTG. Als je meer dan 14 dagen geleden het Coronavirus had, dan kun je wel thuis bevallen.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met het Coronavirus heb?
Ja. Er is onderzoek gedaan of het virus in de borstvoeding terecht komt. Dat is niet zo. Wij raden het volgende aan :

 • geef borstvoeding met een neus/mondkap
 • was je handen voor je de baby of je borsten aanraakt
 • gebruik een eigen borstkolf
 • maak de fles en de borstkolf goed schoon na gebruik

Is de moeder en/of de baby ziek? Dan kun je de (gekolfde) voeding door een gezond persoon laten geven. Deze persoon moet natuurlijk ook steeds goed de handen wassen en de fles na gebruik goed schoon maken.

Ik ben genezen van een infectie met COVID-19, moet ik nu onder controle van een gynaecoloog?
Nee. Als je onder controle bent van een verloskundige, kun je daar blijven. Wel raden we aan om groei-echo’s van de baby te laten maken.

Ik moet voor controle naar de verloskundige/naar het ziekenhuis. Mag ik iemand meenemen?
Kom alleen naar jouw controleafspraak bij de verloskundige of in het ziekenhuis. Dit is het advies van de  beroepsverenigingen van verloskundigen en gynaecologen (KNOV en NVOG). Soms weet je vooraf dat je in het ziekenhuis voor een moeilijke beslissing komt te staan. Bijvoorbeeld als er iets niet goed gaat met jou of de baby. Dan kun je wel iemand meenemen om jou te steunen.

Ik ga bijna bevallen, kan ik in het ziekenhuis terecht?
Je kunt zeker in het ziekenhuis bevallen als het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. Is het voor jou niet noodzakelijk in het ziekenhuis te bevallen, maar wil je dat graag? Dan kan dat in de meeste ziekenhuizen. Vraag na bij jouw verloskundige of gynaecoloog wat er bij jou in de buurt mogelijk is. Verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorg proberen te zorgen dat in zoveel mogelijk ziekenhuizen zwangere vrouwen terecht kunnen voor de bevalling.

Ik ga bevallen. Mogen er andere mensen bij de bevalling zijn?
Je mag maar 1 persoon kiezen die bij de bevalling is. Bijvoorbeeld jouw partner of zus of een vriendin. Neem jouw kinderen niet mee, maar vraag een oppas bij jou thuis. Dit is het advies van de beroepsvereniging van verloskundigen en gynaecologen (KNOV en NVOG).

Ik ben bevallen, mag ik kraamvisite?
Kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, dan is het beter dat je geen kraambezoek krijgt. Zeker niet als iemand klachten heeft. Bijvoorbeeld hoesten, niezen, snot in je neus, keelpijn of koorts. Er mag geen kraambezoek komen als de  kraamverzorgende bij jou thuis is.

Ik ben bevallen, hoe gaat het nu met hielprik en gehoortest voor de baby?
De hielprik gaat door. De gehoortest is tijdelijk stopgezet. Je wordt hierover geïnformeerd.

Kan ik nog veilig naar het ziekenhuis?
Jij en jouw baby kunnen, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. De zorg voor Coronapatiënten gebeurt in een beschermde omgeving. Je komt dus niet in de buurt van Coronapatiënten. Bel in alle gevallen eerst met jouw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Op dit moment is er nog veel onduidelijk over het Corona virus en zwangerschap. De landelijke verenigingen van Gynaecologen en Verloskundigen gebruiken op dit moment de internationale richtlijn van de RCOG (De Engelse vereniging voor verloskunde en gynaecologie):  https://www.rcog.org.uk/coronavirus-pregnancy
In deze (Engelstalige) richtlijn is veel wetenschappelijke achtergrondinformatie te vinden.

Meer nieuws