Coronavirus en kanker

Wat betekent het Coronavirus voor de behandeling van kanker?

Als jij behandeld wordt voor kanker ben je kwetsbaar. Het Coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) vormt voor jou een extra risico. Zorgverleners willen de risico’s voor jou zo beperkt mogelijk houden. Hierdoor kan een eerder afgesproken behandeling veranderen. Je eigen behandelaar zal met jou bespreken wat dit voor jouw betekent.
Op de website van Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, staat meer informatie. De informatie vind je via deze link.
Ook op www.kanker.nl kun je meer algemene informatie vinden over het Coronavirus en kanker. Daar kun je ook meer lezen over de gevolgen van het Coronavirus voor behandelingen, zoals chemotherapie. Volg deze link voor meer informatie.
Heb je zelf nog vragen, dan kun je die altijd aan je behandelaar stellen.

Gesprek over behandelwensen en behandelgrenzen
In de verschillende media wordt er veel aandacht besteed aan behandelgrenzen en behandelwensen. Bijvoorbeeld: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/20/als-je-overlevingskans-klein-is-beland-je-in-nederland-niet-op-de-intensive-care-a3994450.
Dit gaat over gesprekken tussen artsen en patiënten over wat je wel of juist niet wilt op het moment dat je heel ziek wordt. Vooral kwetsbare mensen kunnen heel ziek worden van het Coronavirus. De artsen willen er dan natuurlijk alles aan doen om je beter te maken. Maar ze kunnen geen garantie geven dat je beter wordt. En een behandeling kan ook nare gevolgen hebben. Daarom behandelt de arts alleen als je dat echt wilt. Als je situatie ineens veel slechter wordt, kun je misschien niet meer zeggen wat je wil. Daarom is het belangrijk dat je er nu al over nadenkt. Deze gesprekshulp kan je daarbij helpen.

Meer onderwerpen