Coronavirus en zwanger

Wat betekent het Coronavirus voor mijn zwangerschap en bevalling?

Tijdens de Livestream zwangerschap en coronavaccinatie op 12 januari 2022 gaven een gynaecoloog en verloskundige antwoorden op diverse vragen. Via de volgende link kun je de Vragen en antwoorden van de Livestream over zwangerschap en coronavaccinatie bekijken.

In de podcast Zwanger, Corona en aan de beademing vertelt Liesbeth van Leeuwen over de mogelijke gevaren van Corona voor een zwangere vrouw en haar kind.
In het filmpje Moet je je laten vaccineren als je zwanger bent of een kinderwens hebt? – YouTube vertelt GGD-arts Putri Hintaran meer over vaccineren als je zwanger bent of een kinderwens hebt, beantwoordt gynaecoloog Sam Schoenmakers in het filmpje Zeven vragen over Zwanger of een kinderwens en Coronavaccinatie – YouTube en wordt in het filmpje van Ouders van Nu Over vaccinatie gesproken – YouTube. In de filmpjes van de GGD Utrecht vertellen artsen over hun zorgen rond niet-gevaccineerde zwangeren:

Speciaal voor jongeren is het filmpje RAAK!! GGD-arts praat met trickshot-master over vaccineren, zwangerschap en vruchtbaarheid – YouTube uitgebracht.
Daarnaast staat op de website van Thuisarts.nl en van de Rijksoverheid meer informatie over Zwangerschap en coronavaccinatie – Vaccinatie tegen het coronavirus of kun je bellen met zorgprofessionals via de hulplijn van GGD GHOR:

Of je nu wel of niet bent gevaccineerd, maakt niet uit voor de reguliere voorzorgsmaatregelen. Houd je aan die voorzorgsmaatregelen, zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondneusmasker.

Vaccinatie tegen Corona
Ben je zwanger of wil je zwanger worden en wil je weten of je je kunt laten vaccineren tegen Corona (COVID-19)?
Lees dan onderstaande adviezen van de werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’.

De werkgroep adviseert alle zwangere vrouwen op ieder moment in de zwangerschap te vaccineren, bij voorkeur met één van de mRNA-vaccins (BioNTech/Pfizer of Moderna). Dit advies geldt ook voor de boostervaccin.

De werkgroep is verder van mening dat vaccinatie kan plaatsvinden bij vrouwen die borstvoeding geven. En zij ziet vooralsnog geen bezwaar tegen vaccinatie van mannen of vrouwen in de preconceptionele periode bij een kinderwens of vruchtbaarheidsbehandeling. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.

Meer informatie vind je in het standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom kinderwens, zwangerschap en kraambed 13 oktober 2023.

Voor de afweging voor vaccinatie kunnen de volgende keuzehulpmiddelen de zwangere helpen:

  1. Informatiekaart_wel of geen prik tegen corona nov 2021. Klik hier voor de Bronvermelding informatiekaart wel of geen prik tegen Corona tijdens zwangerschap.
  2. Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-okt-2021_Arabisch
  3. Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-okt-2021_Engels
  4. Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-okt-2021 Pools
  5. Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-okt-2021_Turks
  6. Ik wil zwanger worden, mag ik een prik tegen Corona?
  7. Ik ben zwanger, mag ik een prik tegen corona?

Meer onderwerpen