Coronavirus en vruchtbaarheidsbehandeling

Wat betekent het Coronavirus voor mijn zwangerschapswens of vruchtbaarheidsbehandeling?

Omdat de gezondheidszorg door het Coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) enorm onder druk is komen te staan, was een groot deel van de niet-spoed zorg in veel ziekenhuizen stilgelegd. De fertiliteits- en IVF-zorg hoorde daar ook bij. Inmiddels zijn alle vruchtbaarheidsbehandelingen weer opgestart.
Op de website van Freya, de patiëntvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, geeft prof. dr. Annemiek Nap, hoogleraar Radboud UMC antwoorden op de meest gestelde vragen. De antwoorden vind je hier.
Heb je zelf nog vragen, dan kun je die altijd aan je behandelaar stellen.

Vaccinatie tegen Corona

Ben je zwanger of wil je zwanger worden en wil je weten of je je kunt laten vaccineren tegen Corona (COVID-19)?
Lees dan onderstaande adviezen van de werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’.

De werkgroep adviseert alle zwangere vrouwen op ieder moment in de zwangerschap te vaccineren, bij voorkeur met één van de mRNA-vaccins (BioNTech/Pfizer of Moderna). Dit advies geldt ook voor de boostervaccin.

De werkgroep is verder van mening dat vaccinatie kan plaatsvinden bij vrouwen die borstvoeding geven. En zij ziet vooralsnog geen bezwaar tegen vaccinatie van mannen of vrouwen in de preconceptionele periode bij een kinderwens of vruchtbaarheidsbehandeling. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.

Meer informatie vind je in het standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom kinderwens, zwangerschap en kraambed 13 oktober 2023.

Tevens is er een Informatiekaart wel of geen prik tegen corona tijdens de zwangerschap juli 2021 ontwikkeld en wordt in de folders Ik wil zwanger worden, mag ik een prik tegen Corona? en Ik ben zwanger, mag ik een prik tegen corona? 20 juli 2021 meer uitleg gegeven.
In het filmpje Moet je je laten vaccineren als je zwanger bent of een kinderwens hebt? – YouTube vertelt GGD-arts Putri Hintaran meer over vaccineren als je zwanger bent of een kinderwens hebt.
En ook op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over Zwangerschap en coronavaccinatie – Vaccinatie tegen het coronavirus.

Of je nu wel of niet bent gevaccineerd, maakt niet uit voor de reguliere voorzorgsmaatregelen. Houd je aan die voorzorgsmaatregelen, zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondneusmasker.

Meer onderwerpen