Wat is POI (vervroegde overgang)?

Wat is POI?

Prematuur ovarieel falen (vervroegde overgang; POI) treedt op wanneer de eierstokken van een vrouw vóór de leeftijd van 40 jaar geen eicellen meer hebben.

Wat veroorzaakt POI?

Voor de meeste vrouwen wordt de oorzaak van POI niet gevonden. Erkende oorzaken zijn:

  • genetisch (er kan een familiegeschiedenis zijn)
  • infectieuze bof in de voorgeschiedenis,
  • auto-immuunziekte b.v. van bijnier/schildklier
  • veroorzaakt door medische of chirurgische behandelingen of bijvoorbeeld door chemo/radiotherapie.

Wat is de impact van POI op uw gezondheid en welzijn?

Hoewel niet onmogelijk, vermindert POI beduidend de kansen om een zwangerschap met uw eigen eierstokken te bereiken. Indien onbehandeld, POI kan ook verminderde fysieke en emotionele kwaliteit van leven geven, en op de lange termijn kan de gezondheid van de botten, hart en hersenen ongunstig worden beïnvloed.

De diagnose POI kan van invloed zijn op uw emotionele welzijn, dus het kan nuttig zijn om contact op te nemen met een professional in de geestelijke gezondheidszorg of een steungroep.

Hoe wordt POI gediagnosticeerd?

Uw arts zal naar uw familiegeschiedenis vragen en bloedtesten uitvoeren (met vier tot zes weken herhaald) om het niveau van follikelstimulerend hormoon (FSH) en oestrogeengehalte te meten. Hoge FSH-waarden en lage oestrogeenspiegels betekenen dat het waarschijnlijk is dat u POI heeft.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Het is belangrijk om voorrang te geven aan een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en emotioneel welzijn.

Lichamelijke en emotionele symptomen kunnen met succes worden behandeld met hormoontherapie, hetzij met:

  • Hormoontherapie met natuurlijke hormonen die de eierstokhormonen van uw eigen lichaam nabootsen (oestrogeen / progesteron / testosteron)
  • De gecombineerde orale anticonceptiepil zonder het hormoonvrije interval.

Vruchtbaarheidsopties zoals eiceldonatie moeten worden besproken in gespecialiseerde klinieken; behandelingsopties zullen wereldwijd variëren als gevolg van culturele, religieuze, juridische en economische redenen.

Wil je meer weten?

Neem contact op met uw zorgverlener voor verdere ondersteuning of neem contact op met Daisy Network www.daisynetwork.org om een ondersteuningsgroep te vinden.

Bezoek de websites Patiëntenvereniging Poi-PofLeven Met POIwww.vrouwenindeovergang.nl en www.imsociety.org voor meer informatie.

Verantwoording

Deze tekst is vertaald vanuit de International Menopause Society (IMS).

Publicatiejaar: 2020

Meer onderwerpen