Alle kinderen vanaf 10 jaar kunnen een HPV-vaccin krijgen

Geplaatst op 31 januari 2022

Zowel meisjes als jongens krijgen nu de kans zich te beschermen tegen het humaan papillomavirus (HPV); een virus dat kanker veroorzaakt. Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van 13 naar 10 jaar, melden het RIVM en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

HPV is een bekende veroorzaker van baarmoederhalskanker. Minder bekend is dat het virus ook (zeldzame) kankers kan veroorzaken zoals slokdarm-, vagina-, anus- en peniskanker, kanker in de mondholte of kanker in een gedeelte van de keel. Met dit vaccin worden kinderen beschermd tegen 6 soorten kanker.

Vanaf dit jaar ontvangen alle jongens en meisjes die jaar 10 worden de uitnodiging voor een HPV-vaccinatie. In 2022 en 2023 krijgen daarnaast alle twaalf- tot achttienjarigen die nog niet tegen HPV zijn gevaccineerd, een uitnodiging om zich alsnog te kunnen beschermen tegen HPV-kanker.

Er zijn meer dan honderd verschillende typen HPV, waaronder varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk, samen veroorzaken ze zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste gedeelte van de andere HPV-kankers. Het vaccin beschermt tegen deze twee typen.

Meer nieuws