Jongvolwassenen kunnen nu ook kosteloos HPV-vaccinatie krijgen

Geplaatst op 12 januari 2023

Ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen van 19 tot 27 jaar ontvangen begin dit jaar de uitnodiging voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Uit onderzoek blijkt dat jongeren niet of nauwelijks bekend zijn met het virus. Een op de vijf noemt de kans op een HPV-besmetting waarschijnlijk, terwijl vier op de vijf daadwerkelijk besmet raakt, zo meldt het RIVM. Daarnaast krijgen alle twaalf- tot achttienjarigen die nog niet tegen HPV zijn gevaccineerd, een uitnodiging om zich alsnog te kunnen beschermen tegen HPV-kanker.

HPV is zeer besmettelijk en kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. De vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker en werd in 2022 voor het eerst behalve aan meisjes ook aan jongens vanaf 10 jaar aangeboden.

Acht op de tien mensen raken in hun leven besmet met HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen twee jaar op. Als dat niet gebeurt, kan na 10 tot 15 jaar kanker ontstaan. Baarmoederhalskanker is de bekendste kanker door HPV.

Jongvolwassenen die staan ingeschreven bij een Nederlandse gemeente of bij het COA ontvangen in januari of februari een uitnodiging waarmee zij zelf een vaccinatieafspraak kunnen maken bij een GGD. Dat kan online vanaf 9 januari via www.hpvafspraak.nl. Iedereen die eerst graag meer wil weten over het virus en de vaccinatie vindt meer informatie op www.hpvkeuzehulp.nl.

De NVOG is blij dat alle kinderen vanaf 10 jaar kunnen worden gevaccineerd en dat er een inhaalslag onder de jongvolwassenen wordt gemaakt. Het is geweldig dat wij in Nederland en in de wereld in staat zijn om HPV-gerelateerde kanker in de toekomst te elimineren. Voor baarmoederhalskanker kan vaccinatie met screenen de ziekte binnen 20 jaar onder de 100 gevallen per jaar krijgen. In Nederland krijgen nu jaarlijks nog 800 vrouwen baarmoederhalskanker.

Het krijgen van HPV-gerelateerde kanker of een voorstadium daarvan moet je niet onderschatten. Het bevolkingsonderzoek ofwel het ‘uitstrijkje’ is geen alternatief, zoals sommige mensen denken. Bovendien kan het bevolkingsonderzoek alleen baarmoederhalskanker vinden, de andere vijf vormen van kanker die het HPV-virus kan veroorzaken – mondholte, keelholte, anus, schaamlip/vagina, penis – niet.

In Australië is aangetoond dat vaccinatie werkt: door middel van een heel actieve vaccinatie en screening wordt baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte. Dat kan in Nederland ook.

Meer nieuws