Zwangerschap en boostervaccinatie COVID-19

Geplaatst op 9 september 2022

De boostervaccinatie campagne (herhaalprik) voor COVID-19 is gestart. Als je zwanger bent kom je in aanmerking voor de herhaalprik tegen een infectie met corona. De uitnodiging krijg je dit jaar via je verloskundige of gynaecoloog.
De herhaalprik bestaat uit één prik, die alleen wordt gegeven als je al eerder tegen corona bent gevaccineerd. Als je nog niet eerder bent gevaccineerd, kun je zelf contact opnemen met de GGD om een afspraak te maken voor de basisvaccinatie.
Deze informatiekaart helpt je bij de keuze om wel of geen herhaalprik te halen.

Hoewel de morbiditeit onder zwangere vrouwen met de huidige COVID-19-varianten lijkt mee te vallen, is het ook in het algemeen belang nuttig om je te laten revaccineren. De multidisciplinaire Werkgroep ‘COVID-19 en zwangerschap’, adviseert verloskundige zorgverleners dan ook om zwangere patiënten/cliënten opmerkzaam te maken op de mogelijkheid van het krijgen van een herhaalprik. De zwangere vrouw kan daartoe vanaf 4 oktober a.s. zelf een afspraak maken. Het mRNA-vaccin dat nu wordt toegediend, kan veilig tijdens de hele zwangerschap worden toegediend. Gezien het feit dat de werkzaamheid tijdens de zwangerschap vooral in de tweede helft van belang is, adviseert de werkgroep de herhaalprik om praktische redenen te laten toedienen na de 16e zwangerschapsweek.

Zie ook Vaccinatie en zwanger.

Informatie over de herhaalprik uitgelegd in eenvoudige taal, nu ook in het Arabisch, Turks, Engels en Pools: https://lnkd.in/ef-bdRu9

Meer nieuws