Griepprik voor zwangeren

Geplaatst op 3 juni 2022

Op advies van de Gezondheidsraad kunnen alle zwangeren gratis de griepprik krijgen. Alle vrouwen die in 2022 in de periode van 1 oktober t/m 31 december 22 weken of langer zwanger zijn, mogen gratis de griepprik halen. Zij kunnen zich hiervoor melden bij hun huisarts. Vanaf 2023 krijgen zwangeren gedurende het griepseizoen een uitnodiging via hun verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen daarmee de griepprik bij het consultatiebureau halen. Daar wordt ook de 22-wekenprik tegen kinkhoest aan zwangeren gegeven. Zo kunnen zij hun vaccinaties tijdens de zwangerschap op één adres halen.

Griepprik voor baby en moeder
De griepprik is de beste bescherming voor pasgeborenen tegen mogelijke ernstige gevolgen van griep. Ook de zwangere heeft na griepvaccinatie zelf minder kans op zwangerschapscomplicaties door griep. Griep verloopt bij pasgeborenen en zwangeren meestal zonder complicatie, maar kan leiden tot ademhalingsproblemen waarvoor soms ziekenhuisopname noodzakelijk is.
Vaccineren tijdens de zwangerschap is veilig. De zwangere maakt na vaccinatie antistoffen, die ze via de placenta aan de baby doorgeeft. Op die manier is de pasgeborene na de geboorte beter beschermd. De baby kan nog wel griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner en als de baby griep krijgt, is het meestal mild.
Meer informatie is te vinden op de website Griepprik tijdens de zwangerschap of in dit filmpje.

Meer nieuws