Vaccinatie en zwanger

Griepvaccinatie
Voor de meeste mensen is griep niet ernstig, maar voor ouderen en mensen met bepaalde medische aandoeningen kan griep leiden tot ernstige problemen of zelfs tot sterfte. Daarom krijgen deze groepen ieder jaar vaccinatie tegen griep aangeboden (de griepprik). Vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn, kunnen voortaan ook de jaarlijkse griepprik krijgen om zo hun baby van 0 tot 6 maanden te beschermen. Pasgeborenen kunnen zelf niet tegen griep gevaccineerd worden, maar ze lopen bij griep wel een risico op ademhalingsproblemen en ziekenhuisopname. Deze video geeft uitleg en op de website Griepprik tijdens de zwangerschap is ook informatie is te vinden.

Kinkhoestvaccinatie
Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangeren een kinkhoestvaccinatie aangeboden. Op deze manier worden baby’s het best beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. De vaccinatie wordt gegeven vanaf de 22e week van de zwangerschap en heet daarom de 22 wekenprik. Deze video geeft uitleg en op de website 22wekenprik.nl is ook informatie te vinden.

Coronavaccinatie
Zwangere vrouwen krijgen het advies om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus met de mRNA vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt voor alle zwangere vrouwen: vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) en ook voor gezonde zwangere vrouwen. Als je zwanger bent, heb je namelijk meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19, en kunnen complicaties optreden. Vaccinatie is veilig en effectief, ook in de zwangerschap.

Meer onderwerpen