NVOG, NVK en KNOV roepen zwangeren op zich te laten vaccineren

Geplaatst op 5 november 2021

Gynaecologen, klinisch verloskundigen en kinderartsen zien het afgelopen half jaar het aantal zwangeren met COVID-19 op de intensive care verdubbelen. Ook constateren zij een toename van het aantal premature baby’s op de NICU. Daarom roepen de NVOG, NVK en KNOV zwangeren nogmaals op zich op ieder moment van de zwangerschap te laten vaccineren met een mRNA-vaccin.

“Wat ons op dit moment opvalt, is dat vanaf het moment dat een zwangere COVID-klachten krijgt, het ziekteverloop veel sneller gaat dan eerder”, vertelt gynaecoloog prof. dr. Christianne de Groot, woordvoerder van de NVOG. “Een zwangere komt nu sneller in een ernstige situatie en dus op de ic terecht. Dit is een duidelijk verschil met de eerste golf”. Kinderarts drs. Károly Illy vult aan: “Gevolg hiervan is dat een baby al in een vroeger stadium in de zwangerschap gehaald moet worden, soms al bij 26 weken, en op de NICU terechtkomt. Dit zien wij steeds vaker gebeuren, hetgeen ons enorme zorgen baart”.

Internationaal onderzoek bevestigt dat zwangere vrouwen met COVID-19 een groter risico hebben op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte voor de vrouw en haar kind. Daarnaast weten we uit internationaal onderzoek dat vaccineren geen schade toebrengt aan de zwangere of haar ongeboren kind en dat dat de kans op ernstig ziek worden sterk vermindert. Datzelfde geldt voor vrouwen die zwanger willen worden. Vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Dit wordt beaamd door prof. dr. Corine Verhoeven, verloskundige, die dan ook zwangeren oproept om zich te laten vaccineren, voor hun eigen gezondheid én die van hun kind: “Heb je eerder de keuze gemaakt om je niet te vaccineren, heroverweeg deze keuze dan nog eens en ga hierover in gesprek met je verloskundige of gynaecoloog.”

Advies coronavaccinatie tijdens zwangerschap Arabisch
Advies coronavaccinatie tijdens zwangerschap Engels
Advies coronavaccinatie tijdens zwangerschap Pools
Advies coronavaccinatie tijdens zwangerschap Turks

Voor de afweging voor vaccinatie kunnen de volgende keuzehulpmiddelen de zwangere helpen:

  1. Informatiekaart_wel of geen prik tegen corona nov 2021. Klik hier voor de Bronvermelding informatiekaart wel of geen prik tegen Corona tijdens zwangerschap.
  2. Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-okt-2021_Arabisch
  3. Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-okt-2021_Engels
  4. Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-okt-2021 Pools
  5. Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-okt-2021_Turks
  6. Ik wil zwanger worden, mag ik een prik tegen Corona?
  7. Ik ben zwanger, mag ik een prik tegen corona?

Standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom kinderwens, zwangerschap en kraambed – 26-11-2021

Meer nieuws