Zelfafnameset en uitstrijkje zijn gelijkwaardig bij bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Geplaatst op 19 oktober 2021

De Gezondheidsraad adviseert in haar advies Verbetermogelijkheden bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker om alle vrouwen die worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker direct een zelfafnameset toe te sturen als gelijkwaardig alternatief naast het uitstrijkje door de huisarts.

De NVOG is blij dat de zelfafnameset een serieuze plek heeft gekregen in de preventie van baarmoederhalskanker. We hopen dat hierdoor meer vrouwen deelnemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het voordeel wanneer meer vrouwen gebruik maken van de zelfafnameset is dat minder dan 10% van de vrouwen nog te maken krijgt met het uitstrijkje bij de huisarts. Een uitstrijkje bij de huisarts is namelijk alleen nog nodig voor die vrouwen bij wie de uitslag van de zelfafnameset HPV-positief blijkt te zijn. Dit uitstrijkje wordt gecontroleerd op onrustige cellen.

Als de uitslag van de zelfafnameset HPV-positief is, adviseert de NVOG dringend om zo snel mogelijk naar je huisarts te gaan om alsnog het uitstrijkje te laten doen.

Meer nieuws