De NVOG onderstreept belang HPV vaccinatie-advies Gezondheidsraad

Geplaatst op 19 juni 2019

In het vandaag verschenen rapport van de Gezondheidsraad Vaccinatie tegen HPV wordt geadviseerd niet alleen meisjes, maar ook jongens met het HPV-vaccin tegen kanker te vaccineren. De raad adviseert er al op jongere leeftijd mee te beginnen (bij 9 jaar in plaats van bij 12 jaar) en het aan te bieden tot de leeftijd van 26 jaar. Het HPV (humaan papillomavirus) vaccin helpt het voorkomen van baarmoederhalskanker en vormen van hoofdhals-, penis-, schaamlip- en anuskanker. Vaccinatie van zowel jongens als meisjes is noodzakelijk om de overdracht van het virus terug te dringen en uiteindelijk deze vormen van kanker te voorkomen.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is blij met het advies. Het is geweldig dat wij in Nederland en in de wereld in staat zijn om HPV-gerelateerde kanker in de toekomst te elimineren. Voor baarmoederhalskanker kan vaccinatie met screenen de ziekte binnen 20 jaar onder de 100 gevallen per jaar krijgen. In Nederland krijgen nu jaarlijks nog 800 vrouwen baarmoederhalskanker.

Het krijgen van HPV-gerelateerde kanker of een voorstadium daarvan moet je niet onderschatten. Het bevolkingsonderzoek ofwel het ‘uitstrijkje’ is geen alternatief, zoals sommige mensen denken. Bovendien kan het bevolkingsonderzoek alleen baarmoederhalskanker vinden, de andere vijf vormen van kanker die het HPV-virus kan veroorzaken – mondholte, keelholte, anus, schaamlip/vagina, penis – niet.

In Australië is aangetoond dat vaccinatie werkt: door middel van een heel actieve vaccinatie en screening wordt baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte. Dat kan Nederland ook.

Meer nieuws