Mesh-implantaten en langdurige gezondheidsklachten

Mensen kunnen een mesh-implantaat via een operatie in hun lichaam krijgen. Ze worden ook wel matjes of bandjes genoemd. Zo zijn er bijvoorbeeld bekkenbodemmatjes, liesbreukmatjes en plasbuisbandjes. Mesh-implantaten worden gebruikt om zachte weefsels die zijn verzwakt of gescheurd, te verstevigen. Er zijn verschillende aandoeningen, waarbij verzwakte weefsels met een mesh-implantaat kunnen worden verstevigd. Denk aan een liesbreuk of wanneer de baarmoeder is verzakt.

Als je langdurig klachten ervaart nadat je een mesh-implantaat, zoals een bekkenbodem- of liesbreukmatje, heeft gekregen, is de informatie in deze brochure voor jou van belang. In de brochure staat een overzicht van langdurige gezondheidsklachten, mogelijke behandelingen en locaties van gezondheidscentra waar mensen terecht kunnen met hun klachten.

Verantwoording

Wij maakten de brochure samen met patiëntenverenigingen, lotgenoten, het RIVM en andere beroepsverenigingen van medisch specialisten. Deze brochure is tot stand gekomen in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Publicatiejaar: 2022

Meer onderwerpen