Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Geplaatst op 19 juli 2018

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd. Een goede manier om pasgeboren baby’s tegen kinkhoest te beschermen, is om vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik te geven. Vanaf eind 2019 krijgen alle zwangere vrouwen deze prik aangeboden. Tot die tijd kunnen zwangere vrouwen de prik krijgen bij de huisarts of GGD. Het is dan voor eigen kosten.

Staatssecretaris Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de uitvoering van de vaccinatie bij zwangeren tegen kinkhoest ondergebracht bij jeugdgezondheidszorg (JGZ). JGZ zal de vaccinatie toedienen aan de zwangere vrouw, zodat de baby vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest.

Kinkhoest en jonge baby’s

Kinkhoest kan ernstig verlopen voor jonge baby’s. Zij kunnen hierdoor longontsteking krijgen of ademnood en hersenschade door te weinig zuurstof.  Jaarlijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms overlijdt er zelfs een baby aan de ziekte.

Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd tegen kinkhoest. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste weken na de geboorte.

Door zwangere vrouwen tijdens het 3e trimester van de zwangerschap een kinkhoestprik te geven, worden jonge baby’s wel beschermd. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. De baby is dan vanaf de geboorte al beschermd tegen kinkhoest.

Voor meer informatie over de 22 wekenprik, kijk op de website van het RIVM: 22 wekenprik | Rijksvaccinatieprogramma.nl

Voor een filmpje over wat kinkhoest is en antwoorden op veelgestelde vragen, zie de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/vaccinaties_op_maat/
Kinkhoestvaccinatie_voor_zwangere_vrouwen
.

Meer nieuws