Bloedverlies aan het begin van een zwangerschap

In het kort

Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor. Je kunt last hebben van bloedverlies nog voor je de eerste echo hebt gehad. In dat geval moet je meteen contact opnemen met de verloskundige of gynaecoloog. Heb je al wel een echo gehad en het hartje van het embryo zien kloppen? Dan is de kans groot dat je last hebt van onschuldig bloedverlies. Als het bloedverlies ruim is, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Op deze pagina lees je

 • Heb je last van bloedverlies na de eerste echo?
 • Heb je last van bloedverlies en nog geen echo gehad?
 • Hoe weet je of je al een miskraam hebt gehad?

Heb je last van bloedverlies na de eerste echo?

Het kan voorkomen dat je last hebt van vaginaal bloedverlies aan het begin van je zwangerschap. Dit kan je ongerust maken. Heb je op de eerste echo het hartje van het embryo al zien kloppen? In dat geval is de kans groot dat je last hebt van onschuldig bloedverlies. De kans dat de zwangerschap goed gaat is in dit geval groot: ongeveer 95%.

Als je bloedverlies hebt, overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog. Meestal kun je op korte termijn een afspraak krijgen voor een echo. Dit verandert de situatie niet, maar kan je wel geruststellen. Heb je veel bloedverlies, waarschuw dan meteen.

Oorzaken bloedverlies

Er zijn meerdere oorzaken voor bloedverlies aan het begin van de zwangerschap. Je kunt wat bloedverlies hebben door

 • het groeien van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies (innestelingsbloeding)
 • seks of ontlasting
 • afwijking aan de baarmoedermond
 • miskraam

Miskraam

Heb je veel bloedverlies? Heb je last van menstruatie-achtige pijn? Dit kunnen tekenen zijn van een miskraam. De meeste miskramen ontstaan al voordat het embryo een hartje heeft ontwikkeld. Maar latere miskramen komen ook voor. Het is daarom belangrijk dat je contact opneemt met de verloskundige of gynaecoloog zodat de reden van het bloedverlies onderzocht kan worden.

Heb je last van bloedverlies en nog geen echo gehad?

Het kan voorkomen dat je last hebt van vaginaal bloedverlies aan het begin van de zwangerschap. Dit kan je ongerust maken. Heb je vaginaal bloedverlies en nog geen echo gehad? Dan is de kans ongeveer 50% dat je een miskraam krijgt. Het kan ook zijn dat je al wel een echo hebt gehad, maar dat er tijdens de echo nog geen kloppend hartje te zien was. Het was onduidelijkheid of de ontwikkeling van de zwangerschap goed loopt. Ook dan is de kans groter dat het bloedverlies een teken is van een miskraam.

Als je bloedverlies hebt, overleg dan met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Meestal kun je op korte termijn een afspraak krijgen voor een echo. Dit verandert de situatie niet, maar je hebt waarschijnlijk wel behoefte aan duidelijkheid. Ook moet worden uitgesloten of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt. Heb je veel bloedverlies, waarschuw dan meteen.

Oorzaken bloedverlies

Er zijn meerdere oorzaken voor bloedverlies aan het begin van de zwangerschap. Er zijn onschuldige bloedingen, maar bloedverlies kan ook een eerste teken zijn van een miskraam. Je kunt wat bloedverlies hebben door

 • het groeien van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies (innestelingsbloeding)
 • seks of ontlasting
 • afwijking aan de baarmoedermond
 • miskraam
 • buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Hoe weet je of je al een miskraam hebt gehad?

Je kunt op verschillende momenten in het begin van je zwangerschap een miskraam krijgen. Het kan zijn dat je net overtijd bent en een heftige menstruatie krijgt die komt door een vroege miskraam. Je weet dit alleen zeker als je ook een positieve zwangerschapstest hebt gehad. De meeste miskramen ontstaan al voordat het embryo een hartje heeft ontwikkeld. Maar latere miskramen komen ook voor. Het is daarom belangrijk dat je contact opneemt met de verloskundige of gynaecoloog zodat de reden van het bloedverlies onderzocht kan worden.

Heb je mogelijk een miskraam gehad, maar houd je bloedverlies? Neem dan contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Dit aanhoudende bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben, zoals een

 • buitenbaarmoederlijke zwangerschap
 • restje miskraamweefsel dat is achtergebleven

Verantwoording

Deze tekst is gemaakt door de Commissie Patiëntencommunicatie van de NVOG.

Publicatiejaar: 2017

Meer onderwerpen