Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.
De bekkenbodem bestaat uit spieren en bindweefsel en ligt rondom de plasbuis, vagina en anus. De spieren hebben een trechter vorm en vangen de druk op die in de buik ontstaat. Bijvoorbeeld tijdens hoesten, niezen, lachen en bewegen. Veel mensen hebben last van bekkenbodemklachten, zoals problemen met plassen, ontlasting of pijn bij het vrijen. De klachten, oorzaken en behandelingen van bekkenbodemproblemen zijn heel erg verschillend.
Het bekken is een benige ring die het lichaam in het centrum stabiliseert. Het is de verbinding tussen het lichaam en de benen. Er zijn spieren op de binnenzijde van het bekken die de bekkenbodemspieren worden genoemd, zij vormen oppervlakkige en diepe lagen. Deze spieren ondersteunen en positioneren de clitoris, de urethra, de vagina-opening en de anus. De spieren vormen een lus in het bekken en verbinden aan de voorzijde het schaambeen en aan de achterzijde het staartbeen.
Met een kijkoperatie kan de arts in uw buik kijken of een operatie in uw buik doen. De arts brengt via kleine sneetjes slangetjes in uw buik. Aan de slangetjes zitten een camera en gereedschap, zoals een tangetje. Vooraf krijgt…
Heb je last van urineverlies bij sporten, lachen of hoesten? Dat wordt ook wel inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd. Overweeg je om een bandje te laten plaatsen om dit urineverlies tegen te gaan? Wil je weten wat dit inhoudt en wat de risico’s zijn?
Bij klachten van een verzakking is het mogelijk om een ring te plaatsen. De ring wordt in de schede gebracht en zorgt ervoor dat blaas en baarmoeder weer op hun normale plaats komen te liggen. Klachten kunnen zo verminderen of verdwijnen. Er bestaan vele soorten ringen. Ze zijn meestal van kunststof of soepel rubber gemaakt. De grootte varieert van enkele centimeters tot meer dan tien centimeter. Een andere naam voor de ring is pessarium.
Heb je last van een zwaar gevoel in de schede? Heeft je arts je verteld dat je een verzakking hebt? Wat betekent dat eigenlijk. Moet je er iets aan doen?
Heb je last van een zwaar gevoel in de schede? Heeft je arts je verteld dat je een verzakking hebt? Wat betekent dat eigenlijk. Moet je er iets aan doen?