Onderwerpen

Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.

41 weken zwanger

Soms ben je bij 41 weken zwangerschap nog niet bevallen. Je kunt dan kiezen uit afwachten of je bevalling laten starten.

Lees verder

Bevallen na een eerdere keizersnede

Als je zwanger bent en in het verleden door middel van een keizersnede bent bevallen, sta je voor een keuze: ga je weer voor een keizersnede of wil je proberen om op natuurlijke wijze te bevallen? Ongeveer 3 op de 4 vrouwen (75%) die eerder een keizersnede hebben gehad, kiest bij een volgende bevalling voor een vaginale bevalling. Voordat je de keuze maakt, is het goed om je te verdiepen in de voor- en nadelen van beide opties.

Lees verder

Geneesmiddelen en zwangerschap

Welke geneesmiddelen mag je gebruiken in de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding? En welke geneesmiddelen niet? Meer informatie hierover vind je in…

Lees verder

Groeiecho

Als je zwanger bent, wordt bij elke controle de groei van je baarmoeder gemeten. De verloskundige of gynaecoloog doet dat door met de handen aan je buik te voelen. Als je baarmoeder goed groeit, groeit de baby ook goed. Ben je zelf helemaal gezond en groeit je baby goed? Dan is er geen groeiecho nodig. Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten. Vaak zijn er meerdere echo’s nodig om te weten of de baby naar verwachting groeit.

Lees verder

Hoe wil ik bevallen van mijn kind in stuitligging?

Je bent in de laatste maand van je zwangerschap. Op de echo is gezien dat de baby in stuitligging ligt. Dat betekent dat de billen of voeten van de baby naar beneden liggen in plaats van het hoofd. Nu moet je kiezen hoe je wilt bevallen; met een geplande keizersnede of een vaginale stuitbevalling.

Lees verder

Ik ben net bevallen met een keizersnede

Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na een keizersnede kun je gewoon borstvoeding geven. Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.

Lees verder

Ik ga bevallen met een keizersnede

Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. De keizersnede is gepland na 39 weken zwangerschap. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten.

Lees verder

Je baby laten draaien bij stuitligging: een versie

Je baby ligt in een stuitligging. De billen liggen beneden en het hoofd naar boven. Bij de meeste baby’s ligt het hoofd beneden. Baby’s in stuitligging hebben een grotere kans op problemen tijdens de bevalling. Om dit te voorkomen kan de verloskundige of gynaecoloog rond de 36e week van de zwangerschap proberen de baby te draaien naar een hoofdligging. We noemen dit een versie.

Lees verder

Je baby voelen bewegen

Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Waarom is leven voelen belangrijk? Je baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta (moederkoek). Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van je kind achteruit gaan. Het zal minder gaan bewegen. Het is belangrijk dat je de bewegingen van je baby voelt zoals jij dat gewend bent. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Lees verder

Keizersnede – podcast

In de podcast De Keizersnede vertelt gynaecoloog Koen Deurloo over deze manier van bevallen. In Nederland krijgt 20-25% van de vrouwen…

Lees verder

Leefstijl en zwangerschap

In het kort Als je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Eet gezond en beweeg genoeg. Slechte omstandigheden kunnen schadelijk…

Lees verder

Nare bevalling

Tijdens je bevalling was je misschien bang of in paniek. Het is dan normaal dat je daar vaak aan denkt. En dat je nu bijvoorbeeld…

Lees verder

Ontstaan zwangerschap

Iedere maand komt één eicel vrij uit één van de eierstokken, dit wordt eisprong of ovulatie genoemd. Als deze eicel wordt bevrucht door een zaadcel zal de cel zich steeds delen en ontstaat een embryo. Ongeveer een week na de bevruchting zal het embryo zich in de baarmoederwand nestelen en daar verder groeien.

Lees verder

Onvoldoende groei van de baby

Je bent zwanger en de baby groeit onvoldoende. Vaak is de oorzaak dat de placenta niet goed genoeg werkt. De baby krijgt dan te weinig voedingsstoffen. Het buikje blijft vaak achter in de groei. Uiteindelijk kan de baby ook minder gaan bewegen. Je krijgt extra controles om te beoordelen of de baby voldoende conditie heeft.

Lees verder

Pijnstilling tijdens de bevalling: pethidine

Bevallen is meestal pijnlijk. De mate waarin je de pijn kunt verdragen hangt van veel zaken af, waaronder vermoeidheid of angst. Het is goed om je alvast te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van pijnstilling tijdens je bevalling. Op deze pagina wordt de pijnstilling pethidine besproken. Pethidine is een soort morfine. Het wordt gegeven door een prik in de bil of het bovenbeen. Het middel werkt 2 tot 4 uur.

Lees verder

Pijnstilling tijdens de bevalling: remifentanil

Bevallen is meestal pijnlijk. Het is goed om je alvast te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van pijnstilling tijdens je bevalling. Op deze pagina wordt de pijnstiller remifentanil besproken. Remifentanil is een soort morfine. Je krijgt het via een infuus dat verbonden is met een pompje en je kunt het jezelf met een drukknop geven. Remifentanil is vooral geschikt als je maar een paar uur (2 tot 4 uur) pijnstilling nodig hebt.

Lees verder