Dysmenorroe (pijn tijdens je menstruatie of ongesteldheid)

Wat is dysmenorroe?

De meeste meisjes hebben wat pijn tijdens de ongesteldheid. Dat kan zijn vóór dat je ongesteldheid begint of tijdens de dagen dat je bloedverlies hebt. Deze pijn heet ‘menstruatiekramp’ of wel dysmenorroe. Dit is heel normaal en komt veel voor.

Wat is de oorzaak van dysmenorroe?

Menstruatiekramp wordt veroorzaakt door het samentrekken van de spieren van je baarmoeder. Je baarmoeder maakt bepaalde stofjes aan (prostaglandinen) die er voor zorgen dat je baarmoeder samentrekt. Er zijn medicijnen die de werking van prostaglandinen tegengaan waardoor de menstruatiekramp minder wordt. Deze medicijnen heten NSAID’s, je kunt deze medicijnen vaak bij de drogisterij kopen. Bekende voorbeelden zijn Ibuprofen, Advil en Aleve.

Wat zijn de kenmerken van dysmenorroe?

Als je last hebt van menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak is het een zeurende en/of krampende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om te beginnen wil de dokter meer weten over je ongesteldheid – hoe vaak ben je ongesteld? Wanneer is je pijn begonnen? en hoeveel pijn heb je? Vervolgens wil hij/zij weten welke medicijnen je geprobeerd hebt en wanneer je deze inneemt. Het kan zijn dat de manier waarop je de medicijnen gebruikt veranderd wordt, om ze effectiever te maken.

Als je eigen medicatie niet gewerkt heeft, zal je dokter het gebruik van hormonen met je willen bespreken om te proberen je kramp te laten stoppen (bijvoorbeeld de anticonceptiepil of een spiraal met hormonen). Deze hormonen worden meestal gebruikt om te zorgen dat je niet zwanger wordt (anticonceptie) maar deze hormonen helpen ook vaak goed tegen de menstruatiekramp. Deze hormonen zijn een erg veilige en goede manier om menstruatiekramp te behandelen. Veel meisjes gebruiken deze hormonen als behandeling van hun krampen ook al hebben zij de anticonceptie zelf nog niet nodig.

Welke behandeling is mogelijk?

Als je last hebt van pijn tijdens de ongesteldheid, kun je de volgende dingen proberen:

  • Een warme kruik tegen je zere buik of rug aanleggen
  • Regelmatige lichaamsbeweging. Dit blijkt te helpen bij menstruatiekramp
  • Pijnstillers gebruiken die je zelf in de winkel kunt kopen

Pijnstillers gebruiken

Medicijnen zoals Ibuprofen, Advil of Aleve (NSAID’s) werken het beste bij kramp. In de gebruiksaanwijzing (bijsluiter) van het medicijn staat hoe vaak je deze medicijnen mag gebruiken. Het is belangrijk de medicijnen in te nemen VÓÓR dat de kramp hevig is. Zodra de kramp begint, gaan bepaalde stofjes in het bloed stijgen (prostaglandinen) en dan werkt de medicatie minder goed. Je kunt zelfs de medicijnen innemen net voordat je menstruatie en de kramp zullen beginnen. Je moet de medicijnen (NSAID’s) altijd tegelijkertijd met voedsel innemen, omdat ze irritatie van je maag kunnen veroorzaken. Als je na het gebruik van medicijnen nog steeds pijn hebt, is het handig om met de dokter te overleggen over andere behandelmogelijkheden.

Heb ik hier in de toekomst last van?

Het is moeilijk te voorspellen of je in de toekomst last blijft houden van menstruatiekrampen. Bij sommige meisjes zal het altijd aanwezig zijn en bij anderen is het een tijdelijk probleem.

Het gebruik van medicijnen, het krijgen van kinderen of het aanwezig zijn van bepaalde aandoeningen speelt daarbij een rol.

Verantwoording

Deze tekst is met toestemming van de North American Society for Pediatric and Adolescent Gynecology (http://www.naspag.org/) vertaald door de NVOG-werkgroep Kinder- en Adolescentengynaecologie.

Publicatiejaar: 2019

Meer onderwerpen