Onderwerpen

Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.

Bevallen na een eerdere keizersnede

Als je zwanger bent en in het verleden door middel van een keizersnede bent bevallen, sta je voor een keuze: ga je weer voor een keizersnede of wil je proberen om op natuurlijke wijze te bevallen? Ongeveer 3 op de 4 vrouwen (75%) die eerder een keizersnede hebben gehad, kiest bij een volgende bevalling voor een vaginale bevalling. Voordat je de keuze maakt, is het goed om je te verdiepen in de voor- en nadelen van beide opties.

Lees verder

Hoe wil ik bevallen van mijn kind in stuitligging?

Je bent in de laatste maand van je zwangerschap. Op de echo is gezien dat de baby in stuitligging ligt. Dat betekent dat de billen of voeten van de baby naar beneden liggen in plaats van het hoofd. Nu moet je kiezen hoe je wilt bevallen; met een geplande keizersnede of een vaginale stuitbevalling.

Lees verder

Ik ben bevallen en heb bloedverlies

Alle vrouwen verliezen wat bloed bij een bevalling. Dit komt door de wond in je baarmoeder. Daar heeft de moederkoek vast gezeten.   Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed. Zolang…

Lees verder

Ik ben net bevallen met een keizersnede

Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na een keizersnede kun je gewoon borstvoeding geven. Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.

Lees verder

Ik ga bevallen met een keizersnede

Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. De keizersnede is gepland na 39 weken zwangerschap. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten.

Lees verder

Ik ga bevallen van een tweeling

Je bevalt in het ziekenhuis. Tweelingen worden meestal geboren tussen 36 en 38 weken. Als de onderste baby met het hoofd naar beneden ligt, kun je via de vagina bevallen. Als de onderste baby met de billen naar beneden ligt,…

Lees verder

Je baby laten draaien bij stuitligging: een versie

Je baby ligt in een stuitligging. De billen liggen beneden en het hoofd naar boven. Bij de meeste baby’s ligt het hoofd beneden. Baby’s in stuitligging hebben een grotere kans op problemen tijdens de bevalling. Om dit te voorkomen kan de verloskundige of gynaecoloog rond de 36e week van de zwangerschap proberen de baby te draaien naar een hoofdligging. We noemen dit een versie.

Lees verder

Keizersnede – podcast

In de podcast De Keizersnede vertelt gynaecoloog Koen Deurloo over deze manier van bevallen. In Nederland krijgt 20-25% van de vrouwen…

Lees verder

Nare bevalling

Tijdens je bevalling was je misschien bang of in paniek. Het is dan normaal dat je daar vaak aan denkt. En dat je nu bijvoorbeeld…

Lees verder

Pijnstilling tijdens de bevalling: pethidine

Bevallen is meestal pijnlijk. De mate waarin je de pijn kunt verdragen hangt van veel zaken af, waaronder vermoeidheid of angst. Het is goed om je alvast te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van pijnstilling tijdens je bevalling. Op deze pagina wordt de pijnstilling pethidine besproken. Pethidine is een soort morfine. Het wordt gegeven door een prik in de bil of het bovenbeen. Het middel werkt 2 tot 4 uur.

Lees verder

Pijnstilling tijdens de bevalling: remifentanil

Bevallen is meestal pijnlijk. Het is goed om je alvast te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van pijnstilling tijdens je bevalling. Op deze pagina wordt de pijnstiller remifentanil besproken. Remifentanil is een soort morfine. Je krijgt het via een infuus dat verbonden is met een pompje en je kunt het jezelf met een drukknop geven. Remifentanil is vooral geschikt als je maar een paar uur (2 tot 4 uur) pijnstilling nodig hebt.

Lees verder

Pijnstilling tijdens de bevalling: ruggenprik (epiduraal)

Bevallen is meestal pijnlijk. Het is goed om je alvast te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van pijnstilling tijdens je bevalling. Op deze pagina wordt de ruggenprik besproken als pijnbestrijding bij de bevalling. Een ruggenprik geeft de beste pijnbestrijding tijdens de bevalling. Wordt er verwacht dat het langer dan een paar uur duurt voordat je gaat persen? Dan is een ruggenprik meestal de beste oplossing. Er zijn ook nadelen verbonden aan een ruggenprik. Je hebt uitgebreide bewakingsapparatuur nodig. Je kunt koorts krijgen tijdens de bevalling en het persen is soms moeilijker omdat je minder voelt.

Lees verder

Poep in het vruchtwater

Binnenkort ga je bevallen. Het is goed om je alvast voor te bereiden op wat er kan gebeuren tijdens de bevalling. Misschien heb je weleens gehoord dat baby’s in het vruchtwater poepen. Er is dan sprake van meconium-houdend vruchtwater. Soms gebeurt dit voordat de weeën beginnen en soms tijdens de bevalling. Uit onderzoek blijkt dat baby’s met poep in het vruchtwater vaker extra zorg nodig hebben na de bevalling. Het risico op ernstige problemen bij de geboorte is klein, maar komt in dit soort gevallen meer voor. Daarom is het advies om in het ziekenhuis te bevallen.

Lees verder

Stuitligging – podcast

De meeste kinderen liggen rond de 8e maand van de zwangerschap met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de ‘hoofdligging’. Dat is voor een…

Lees verder

Veel bloedverlies bij de bevalling

Alle vrouwen verliezen wat bloed bij een bevalling. Dit komt door de wond in je baarmoeder. Daar heeft de moederkoek vast gezeten.   Als je meer dan 1 liter bloed verliest na de bevalling, heb je veel bloedverlies. Dat moet dat…

Lees verder