Onderwerpen

Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.

Hoe wil ik bevallen van mijn kind in stuitligging?

Je bent in de laatste maand van je zwangerschap. Op de echo is gezien dat de baby in stuitligging ligt. Dat betekent dat de billen of voeten van de baby naar beneden liggen in plaats van het hoofd. Nu moet je kiezen hoe je wilt bevallen; met een geplande keizersnede of een vaginale stuitbevalling.

Lees verder

Ik ben net bevallen met een keizersnede

Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na een keizersnede kun je gewoon borstvoeding geven. Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.

Lees verder

Ik ga bevallen met een keizersnede

Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. De keizersnede is gepland na 39 weken zwangerschap. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten.

Lees verder

Je baby laten draaien bij stuitligging: een versie

Je baby ligt in een stuitligging. De billen liggen beneden en het hoofd naar boven. Bij de meeste baby’s ligt het hoofd beneden. Baby’s in stuitligging hebben een grotere kans op problemen tijdens de bevalling. Om dit te voorkomen kan de verloskundige of gynaecoloog rond de 36e week van de zwangerschap proberen de baby te draaien naar een hoofdligging. We noemen dit een versie.

Lees verder

Pijnstilling tijdens de bevalling

Bevallen is meestal pijnlijk. De mate waarin je de pijn kunt verdragen hangt van veel zaken af, waaronder vermoeidheid of angst. Het is goed om je alvast te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van pijnstilling tijdens je bevalling. Dan weet je wat mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn. Als je tijdens de bevalling pijnstilling wilt krijgen, zal je verloskundige of arts in het ziekenhuis met je bespreken welke vorm(en) van pijnstilling voor jouw situatie het meest geschikt zijn.

Lees verder

Pijnstilling tijdens de bevalling: pethidine

Bevallen is meestal pijnlijk. De mate waarin je de pijn kunt verdragen hangt van veel zaken af, waaronder vermoeidheid of angst. Het is goed om je alvast te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van pijnstilling tijdens je bevalling. Op deze pagina wordt de pijnstilling pethidine besproken. Pethidine is een soort morfine. Het wordt gegeven door een prik in de bil of het bovenbeen. Het middel werkt 2 tot 4 uur.

Lees verder

Pijnstilling tijdens de bevalling: remifentanil

Bevallen is meestal pijnlijk. Het is goed om je alvast te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van pijnstilling tijdens je bevalling. Op deze pagina wordt de pijnstiller remifentanil besproken. Remifentanil is een soort morfine. Je krijgt het via een infuus dat verbonden is met een pompje en je kunt het jezelf met een drukknop geven. Remifentanil is vooral geschikt als je maar een paar uur (2 tot 4 uur) pijnstilling nodig hebt.

Lees verder

Pijnstilling tijdens de bevalling: ruggenprik (epiduraal)

Bevallen is meestal pijnlijk. Het is goed om je alvast te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van pijnstilling tijdens je bevalling. Op deze pagina wordt de ruggenprik besproken als pijnbestrijding bij de bevalling. Een ruggenprik geeft de beste pijnbestrijding tijdens de bevalling. Wordt er verwacht dat het langer dan een paar uur duurt voordat je gaat persen? Dan is een ruggenprik meestal de beste oplossing. Er zijn ook nadelen verbonden aan een ruggenprik. Je hebt uitgebreide bewakingsapparatuur nodig. Je kunt koorts krijgen tijdens de bevalling en het persen is soms moeilijker omdat je minder voelt.

Lees verder

Poep in het vruchtwater

Binnenkort ga je bevallen. Het is goed om je alvast voor te bereiden op wat er kan gebeuren tijdens de bevalling. Misschien heb je weleens gehoord dat baby’s in het vruchtwater poepen. Er is dan sprake van meconium-houdend vruchtwater. Soms gebeurt dit voordat de weeën beginnen en soms tijdens de bevalling. Uit onderzoek blijkt dat baby’s met poep in het vruchtwater vaker extra zorg nodig hebben na de bevalling. Het risico op ernstige problemen bij de geboorte is klein, maar komt in dit soort gevallen meer voor. Daarom is het advies om in het ziekenhuis te bevallen.

Lees verder

Totaalruptuur

Heb jij tijdens de bevalling een totaalruptuur opgelopen? Wil je meer weten over het ontstaan en de gevolgen? Of wil je weten wat dit betekent voor een volgende bevalling?

Lees verder

Wanneer beval ik met een keizersnede?

Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. Een keizersnede is nodig als een vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of jouw baby. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten.

Lees verder