Onderwerpen

Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.

Bevallen na een eerdere keizersnede

Als je zwanger bent en in het verleden door middel van een keizersnede bent bevallen, sta je voor een keuze: ga je weer voor een keizersnede of wil je proberen om op natuurlijke wijze te bevallen? Ongeveer 3 op de 4 vrouwen (75%) die eerder een keizersnede hebben gehad, kiest bij een volgende bevalling voor een vaginale bevalling. Voordat je de keuze maakt, is het goed om je te verdiepen in de voor- en nadelen van beide opties.

Lees verder

Hoe wil ik bevallen van mijn kind in stuitligging?

Je bent in de laatste maand van je zwangerschap. Op de echo is gezien dat de baby in stuitligging ligt. Dat betekent dat de billen of voeten van de baby naar beneden liggen in plaats van het hoofd. Nu moet je kiezen hoe je wilt bevallen; met een geplande keizersnede of een vaginale stuitbevalling.

Lees verder

Ik ben bevallen en heb bloedverlies

Alle vrouwen verliezen wat bloed bij een bevalling. Dit komt door de wond in je baarmoeder. Daar heeft de moederkoek vast gezeten.   Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed. Zolang…

Lees verder

Ik ben net bevallen met een keizersnede

Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na een keizersnede kun je gewoon borstvoeding geven. Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.

Lees verder

Ik ga bevallen met een keizersnede

Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. De keizersnede is gepland na 39 weken zwangerschap. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten.

Lees verder

Je baby laten draaien bij stuitligging: een versie

Je baby ligt in een stuitligging. De billen liggen beneden en het hoofd naar boven. Bij de meeste baby’s ligt het hoofd beneden. Baby’s in stuitligging hebben een grotere kans op problemen tijdens de bevalling. Om dit te voorkomen kan de verloskundige of gynaecoloog rond de 36e week van de zwangerschap proberen de baby te draaien naar een hoofdligging. We noemen dit een versie.

Lees verder

Omgaan met pijn tijdens de bevalling

Om beter te kunnen omgaan met pijn tijdens de bevalling kan dit helpen: je laten steunen door je partner of iemand anders rustig ademhalen en ontspannen een warme douche of bad nemen jezelf kleine stroomstootjes geven (dit heet TENS) Er…

Lees verder

Poep in het vruchtwater

Binnenkort ga je bevallen. Het is goed om je alvast voor te bereiden op wat er kan gebeuren tijdens de bevalling. Misschien heb je weleens gehoord dat baby’s in het vruchtwater poepen. Er is dan sprake van meconium-houdend vruchtwater. Soms gebeurt dit voordat de weeën beginnen en soms tijdens de bevalling. Uit onderzoek blijkt dat baby’s met poep in het vruchtwater vaker extra zorg nodig hebben na de bevalling. Het risico op ernstige problemen bij de geboorte is klein, maar komt in dit soort gevallen meer voor. Daarom is het advies om in het ziekenhuis te bevallen.

Lees verder

Veel bloedverlies bij de bevalling

Alle vrouwen verliezen wat bloed bij een bevalling. Dit komt door de wond in je baarmoeder. Daar heeft de moederkoek vast gezeten.   Als je meer dan 1 liter bloed verliest na de bevalling, heb je veel bloedverlies. Dat moet dat…

Lees verder