Onderwerpen

Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.

41 weken zwanger

Soms ben je bij 41 weken zwangerschap nog niet bevallen. Je kunt dan kiezen uit afwachten of je bevalling laten starten.

Lees verder

Bloedverlies aan het begin van een zwangerschap

Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor. Je kunt last hebben van bloedverlies nog voor je de eerste echo hebt gehad. In dat geval moet je meteen contact opnemen met de verloskundige of gynaecoloog. Heb je al wel een echo gehad en het hartje van het embryo zien kloppen? Dan is de kans groot dat je last hebt van onschuldig bloedverlies. Als het bloedverlies ruim is, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Lees verder

Geneesmiddelen en zwangerschap

Welke geneesmiddelen mag je gebruiken in de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding? En welke geneesmiddelen niet? Meer informatie hierover vind je in…

Lees verder

Groeiecho

Als je zwanger bent, wordt bij elke controle de groei van je baarmoeder gemeten. De verloskundige of gynaecoloog doet dat door met de handen aan je buik te voelen. Als je baarmoeder goed groeit, groeit de baby ook goed. Ben je zelf helemaal gezond en groeit je baby goed? Dan is er geen groeiecho nodig. Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten. Vaak zijn er meerdere echo’s nodig om te weten of de baby naar verwachting groeit.

Lees verder

Ik ben zwanger en mijn bloeddruk is te hoog

Tijdens de zwangerschap kan je bloeddruk ineens hoger worden. Soms komt dit doordat je moederkoek (placenta) niet goed werkt. Je baby kan dan te langzaam groeien. Medicijnen kunnen je bloeddruk lager maken. Je bloeddruk wordt extra vaak gecontroleerd. Hoge bloeddruk verdwijnt meestal na je bevalling.

Lees verder

Ik heb zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie)

Zwangerschaps-vergiftiging (pre-eclampsie) is een ziekte tijdens je zwangerschap. Je hebt dan een hoge bloeddruk of te veel eiwitten in je urine (plas). Je kunt klachten hebben als hoofdpijn en misselijk zijn. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis. Je krijgt medicijnen tegen je klachten en je hoge bloeddruk. Soms moet je eerder bevallen. Je zwangerschap kan hierdoor een moeilijke tijd zijn met veel spanning.

Lees verder

Je baby voelen bewegen

Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Waarom is leven voelen belangrijk? Je baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta (moederkoek). Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van je kind achteruit gaan. Het zal minder gaan bewegen. Het is belangrijk dat je de bewegingen van je baby voelt zoals jij dat gewend bent. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Lees verder

Leefstijl en zwangerschap

In het kort Als je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Eet gezond en beweeg genoeg. Slechte omstandigheden kunnen schadelijk…

Lees verder

Miskraam

Bij een miskraam stopt je zwangerschap voordat je 20 weken bent.Je hebt geen invloed op of je wel of geen miskraam krijgt.Je kunt klachten hebben, maar dat hoeft niet.Bel je huisarts, verloskundige of gynaecoloog in deze situaties:veel bloed verliezen, zweten,…

Lees verder

Miskraam – podcast

De podcast In Afwachting is een 6-delige podcastserie met als hoofdvraag: ‘Wat als je kinderwens niet vanzelf in vervulling gaat?’ In zes…

Lees verder

Ongewenst zwanger

Als je ongepland zwanger bent geworden, sta je voor een moeilijke keuze. Je moet beslissen of je de zwangerschap wilt behouden. Neem zo snel mogelijk…

Lees verder

Ontstaan zwangerschap

Iedere maand komt één eicel vrij uit één van de eierstokken, dit wordt eisprong of ovulatie genoemd. Als deze eicel wordt bevrucht door een zaadcel zal de cel zich steeds delen en ontstaat een embryo. Ongeveer een week na de bevruchting zal het embryo zich in de baarmoederwand nestelen en daar verder groeien.

Lees verder

Onvoldoende groei van de baby

Je bent zwanger en de baby groeit onvoldoende. Vaak is de oorzaak dat de placenta niet goed genoeg werkt. De baby krijgt dan te weinig voedingsstoffen. Het buikje blijft vaak achter in de groei. Uiteindelijk kan de baby ook minder gaan bewegen. Je krijgt extra controles om te beoordelen of de baby voldoende conditie heeft.

Lees verder

Op de echo is te zien dat ik een miskraam krijg

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap (tot 20 weken). Je kunt klachten hebben (bloedverlies, pijn) of geen klachten hebben. Je kunt als je een miskraam krijgt: afwachten tot het lichaam het vruchtje vanzelf afstoot medicijnen gebruiken die…

Lees verder

Prenatale screening

Op de website Onderzoek van mijn ongeboren kind van het RIVM staat meer informatie over twee soorten prenatale screening.

Lees verder