Onderwerpen

Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.

Baarmoederhalskanker

Bij baarmoederhalskanker groeit er een gezwel van kankercellen in uw baarmoederhals. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij vrouwen tussen 35 en 45 jaar. De oorzaak is een virus (HPV). Kinderen kunnen vanaf 10 jaar een prik krijgen tegen het virus. Klachten…

Lees verder

Baarmoederkanker

De behandeling van baarmoederkanker begint meestal met een operatie. Daarbij haalt de arts uw baarmoeder, eileiders en eierstokken weg. Daarna kunt u geen kinderen meer krijgen en komt u in de overgang. Wilt u nog kinderen? Bespreek dit met uw…

Lees verder

Eierstokkanker

Eierstokkanker geeft meestal pas klachten als de tumor groot is of is uitgezaaid. Klachten zijn bijvoorbeeld buikpijn, een opgeblazen gevoel, verstopping of misselijkheid. U gaat naar een gynaecoloog als uw huisarts denkt dat u eierstokkanker heeft. Op een CT-scan is…

Lees verder

HPV en kanker

Humaan Papilloma Virus (HPV): hoe vaak komt het voor, welke soorten kanker kan HPV veroorzaken, uitstrijkje en zelfafnametest? Dit zijn allemaal vragen waar je via…

Lees verder

Ik heb baarmoederhalskanker

Bij baarmoederhalskanker groeien er kankercellen in uw baarmoederhals. Er kan donkerrood of bruin slijm uit uw vagina komen. Ook kan er bloed uit uw vagina komen, terwijl u niet ongesteld bent. U krijgt onderzoeken, zoals een MRI en onderzoek van een…

Lees verder

Ik heb baarmoederkanker en wil nog kinderen

Of u nog kinderen kunt krijgen, hangt onder andere af van uw leeftijd en hoe ver de ziekte is. Er zijn verschillende manieren:  de operatie pas na een zwangerschap uw eierstokken niet weg laten halen: u kunt dan later proberen…

Lees verder

Ik heb eierstokkanker met uitzaaiingen in de buik

Kunt u geopereerd worden? Dan haalt de arts zoveel mogelijk tumorweefsel weg.  Na de operatie krijgt u chemotherapie. Dit zijn medicijnen die kankercellen in het hele lichaam doodmaken of afremmen.  Als de tumor te groot is, kunt u niet geopereerd…

Lees verder

Ik heb schaamlipkanker

Bij schaamlipkanker groeit er een gezwel van kankercellen in of rond de schaamlippen. De behandeling begint meestal met een operatie. U kunt ook bestraling krijgen, soms met chemotherapie. De behandeling en de kanker zelf kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld problemen met…

Lees verder

Ik heb schaamlipkanker en krijg een operatie

De behandeling begint meestal met een operatie. Ook als u niet meer kunt genezen kunt u een operatie krijgen. De gynaecoloog haalt de tumor weg en een stukje weefsel daar omheen. Vaak haalt de arts ook 1 of meer lymfeklieren…

Lees verder

Ik word onderzocht op baarmoederkanker

Bij baarmoederkanker kunt u last hebben van bloed of bruin slijm uit uw vagina en bloed bij het plassen.   De gynaecoloog onderzoekt u meestal met een echo in de vagina. Ook worden wat cellen weggezogen en onderzocht. Is duidelijk dat…

Lees verder

Ik word onderzocht op eierstokkanker

Eierstokkanker geeft meestal pas klachten als de tumor groot is of is uitgezaaid. Klachten zijn bijvoorbeeld buikpijn, een opgeblazen gevoel, verstopping of misselijkheid. Om te onderzoeken of u eierstokkanker heeft, krijgt u onderzoeken in het ziekenhuis, zoals: een echo bloedonderzoek…

Lees verder

Schaamlipkanker

Bij schaamlipkanker groeit er een gezwel van kankercellen in of rond de schaamlippen. De behandeling begint meestal met een operatie. U kunt ook bestraling krijgen, soms met chemotherapie. De behandeling en de kanker zelf kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld problemen met…

Lees verder