De normale vulva

Vulva betekent de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. Het is het gebied begrensd door de venusheuvel (mons pubis), de liezen en de anus. De vulva heeft buitenste schaamlippen (labia), binnenste schaamlippen die een deel van de clitoris bedekken, en de vagina-opening. Het gebied rond de vagina-opening wordt het vestibulum genoemd.

Mensen gebruiken veel verschillende namen om dit deel van het lichaam te beschrijven. Omdat de buitenste geslachtsorganen van de vrouw, anders dan bij de man, verborgen zijn, kunnen zij mysterieus en verwarrend zijn. Het is een goed idee je eigen lichaam te kennen, inclusief je vulva om van dit mysterie af te komen. Het is ook belangrijk om correcte namen voor onze geslachtsorganen te leren zodat we met elkaar kunnen communiceren en met andere gezondheidswerkers over ervaringen (zowel ervaringen van pijn, maar ook van genot).

Hoe weten we wat normaal is?

Wees niet verlegen. Veel vrouwen kennen hun lichaam en kijken goed naar hun vulva. Dit kan staand of hurkend boven een spiegel om op die manier naar de vulva te kijken. Onderzoek van de vulva leert de vrouw de volgende onderdelen te herkennen:

Mons pubis: dit is een kussentje van vet dat over het schaambeen heen ligt en dit is met haar bedekt. Het haar varieert van persoon tot persoon en het haar wordt dunner naarmate we ouder worden.

Labia: het woord labia betekent lippen in het Latijn en een enkele lip is een labium. De buitenste labia (schaamlippen) zijn 2 plooien van huid en vetweefsel die na de puberteit bedekt zijn met pubishaar en die min of meer de rest van de vulva verbergen. Ze kunnen groot of klein zijn, kort of lang en zelfs (zoals borsten) van verschillende afmetingen. Dit is allemaal normaal en onderdeel van datgene wat ons uniek maakt.
De buitenste schaamlippen zijn seksueel gevoelig en ze kunnen een klein beetje opzwellen wanneer een vrouw seksueel opgewonden raakt. De vulva is gevoelig voor het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen zodat veranderingen ontstaan vanaf de jeugd, gedurende de puberteit en op oudere leeftijd. Oestrogeen maakt de schaamlippen dikker.
De binnenste schaamlippen zijn ook gevoelig en zwellen op bij opwinding. Dit zijn de 2 huidplooien die lopen van de voorhuid van de clitoris naar de achterzijde van de vagina.
De binnenste schaamlippen kunnen variëren in kleur van roze tot bruinzwart afhankelijk van de kleur van de huid van de vrouw. Net zoals tepels, kunnen de binnenste schaamlippen van kleur veranderen naarmate een vrouw ouder wordt of gedurende de zwangerschap. Soms steken ze tussen de buitenste schaamlippen naar buiten en ze kunnen gerimpeld of glad zijn. Ze zijn dunner omdat ze geen vet bevatten. De labia kunnen kleine talgkliertjes hebben die er uitzien als gele puntjes. Ook kunnen er papillen op zitten wat kleine regelmatige uitstulpinkjes op het binnenste oppervlak zijn. Al deze variaties zijn normaal en niet gevaarlijk.

Clitoris: de clitoris is 8 centimeter groot. Aan de buitenkant kun je niet alles van de clitoris zien, want het grootste deel zit in het lichaam. Het topje van de clitoris is zichtbaar waar de binnenste schaamlippen aan de bovenkant bij elkaar komen. De clitoris zwelt, net als een penis, op bij opwinding. Bij een penis zie je dat beter dan bij een clitoris.

Vestibulum: dit is het binnenste gedeelte van de binnenste schaamlippen rond de opening van de vagina. Het is normaal een vochtig gebied. Een aantal kliertjes komt in dit gebied uit. Deze kliertjes produceren vocht dat toeneemt bij seksuele opwinding. De plasbuis (urethra, de verbinding tussen de blaas en de buitenwereld) komt ook in dit gebied uit, net boven de opening van de vagina. Het maagdenvlies (hymen) is in de kinderleeftijd een dun membraan, dat gedeeltelijk de opening van de vagina bedekt. Bij volwassenen zijn vaak restanten van dit maagdenvlies rond de vaginale-opening te zien.

Verantwoording

Deze tekst is met toestemming overgenomen van de Nederlandse Vereniging voor VulvaPathologie (NVvVP, https://vulvapoli.nl/).

Publicatiejaar: 2019

Meer onderwerpen