Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.
De overgang is de periode waarin vrouwen voor het laatst menstrueren. Eerst worden de menstruaties onregelmatig en tenslotte houden ze op. Wanneer je een jaar lang geen menstruaties hebt gehad, wordt ervan uitgegaan dat er geen menstruaties meer komen.
Als je al 1 jaar of langer niet meer ongesteld wordt, kan er weer bloed of roze of bruin slijm uit je vagina komen.Maak dan een afspraak bij je huisarts.Er is een uitstrijkje nodig en een echo via de vagina.Dit…
De overgang is een aantal jaren rondom je laatste ongesteldheid. Je merkt dat er meer of minder tijd komt tussen je ongesteldheid. Ook kun je erger ongesteld worden met meer bloedverlies. Je kunt het opeens heel warm krijgen en zweten. Dit zijn opvliegers. Het…
In de overgang wordt je ongesteldheid onregelmatig en stopt dan helemaal. Ook als je onregelmatig ongesteld wordt, is er nog een kans op een zwangerschap. Als je zeker wilt zijn dat je niet zwanger wordt, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Als je 1 jaar niet meer…
Na 2 tot 3 weken kun je merken dat de hormonen beginnen te helpen. Vanaf 3 maanden kun je veel minder opvliegers verwachten. Hormonen geven iets meer kans op sommige ziektes als je ze lang gebruikt. Zoals trombose. Je kunt jouw risico kleiner maken door gezonder…
In de overgang kun je erger ongesteld worden. Je kunt het opeens heel warm krijgen en zweten. Het duurt langer voor je vagina vochtig wordt bij zin in seks. Als je veel bloed verliest, kan ibuprofen of diclofenac helpen. Bij veel opvliegers helpt…
Hormonen kunnen zorgen voor minder opvliegers. Je kunt kiezen voor pillen. Of voor een pleister, gel of spray op de huid, samen met een pil of een spiraal. Sommige middelen geven misschien een iets grotere kans op borstkanker of een ziekte van hart…
In de overgang kun je erger ongesteld worden. Dan helpt naproxen of ibuprofen.Je kunt last hebben van droogheid en jeuk in je vagina. Dan kun je bijvoorbeeld een gel erop smeren.Ook kun je warmte-aanvallen (opvliegers) krijgen.Je kunt minder opvliegers krijgen door:minder of geen…
Over de overgang bestaan veel misverstanden. Vrouwen die er niet over praten. Huisartsen en gynaecologen die klachten niet serieus nemen. In de podcastserie …
Wat is POI? Prematuur ovarieel falen (vervroegde overgang; POI) treedt op wanneer de eierstokken van een vrouw vóór de leeftijd van 40 jaar geen eicellen…