Onderwerpen

Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.

Endometriose bij meisjes

Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een slijmvlieslaag, dit heet het endometrium. Normaal gesproken zit dit slijmvlies alleen in de baarmoeder. Bij endometriose zijn stukjes van dit slijmvlies (spots) buiten de baarmoeder terechtgekomen. Deze spots reageren op hormonen gemaakt door de eierstok. De meeste meisjes merken hier niets van. Naar schatting heeft 1 op de 5 meisjes die ongesteld zijn last van endometriose. Endometriose komt in bepaalde families vaker voor.

Lees verder

Menstruatie (ongesteld zijn)

Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Er zijn een aantal redenen om van een afwijkende menstruatie te spreken.

Lees verder

Onregelmatige menstruatie (onregelmatig ongesteld)

Sommige meisjes hebben niet iedere maand een ongesteldheid. Als een meisje voor het eerst gaat menstrueren treedt het vaak niet iedere maand op. In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand.

Lees verder

Ovariumcysten

Een ovarium is een eierstok. Hormonen zorgen dat de eierstokken follikels (= eiblaasjes) maken. Hormonen zorgen er ook voor dat er een eisprong ontstaat en dat er andere hormonen worden gemaakt. Dit zijn allemaal normale activiteiten van een eierstok, maar soms kunnen hierdoor cysten ontstaan.

Lees verder

PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)

Bij vrouwen die het Polycysteus Ovarium Syndroom hebben (kort: PCOS), groeien er cysten op de eierstokken. Dit kan gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Naast de cysten op de eierstokken zijn er meer verschijnselen die bij dit syndroom voorkomen.

Lees verder

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS) is een verzamelnaam voor ernstige lichamelijke en emotionele klachten die je kunt ervaren in de periode voor je menstruatie. Deze klachten komen elke maand weer terug. De ernst en het soort klachten van PMS verschilt per vrouw.

Lees verder

Vleesboom

Een vleesboom is een goedaardige bal in de spierlaag van de baarmoeder. De medische term voor een vleesboom is een myoom. Een vleesboom geeft meestal geen klachten. Soms is behandeling wel nodig. Bijvoorbeeld als je hevige of pijnlijke menstruaties hebt, als de vleesboom groot is of als er meerdere vleesbomen zijn. De behandeling is afhankelijk van het doel. Het doel kan zijn dat je minder last hebt van bloedverlies of minder last van de vleesboom die in de weg zit. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: van medicijnen tot een operatie.

Lees verder