Onderwerpen

Hier vind je informatie over uiteenlopende gynaecologische onderwerpen. Aan de linkerzijde kun je een filter aanvinken om binnen een specifiek thema te zoeken.
Op de pagina Onderwerpen per thema worden alle onderwerpen per thema in alfabetische volgorde weergegeven. Op deze manier zie je in een oogopslag over welke onderwerpen er informatie op deze website is terug te vinden en kun je eenvoudig een overzichtje daarvan uitprinten.
Nog niet alle onderwerpen zijn op deze website opgenomen. Regelmatig zullen nieuwe thema’s en onderwerpen worden toegevoegd.

Endometriose

Op uw baarmoederwand zit slijmvlies. Dit slijmvlies groeit elke maand en gaat uw lichaam uit als u ongesteld wordt.Bij endometriose zit er weefsel dat daarop lijkt ook buiten de baarmoeder, in uw buik. Het zit bijvoorbeeld op uw eierstokken, baarmoeder, buikvlies, blaas of darmen.

Lees verder

Endometriose – podcast

De podcastserie Buikzaken wordt door coach Margje Reijs-Scheijgrond en gynaecoloog Noortje Paridaans gemaakt voor de vrouw die endometriose heeft of het vermoeden. Maar ook voor…

Lees verder

Endometriose bij meisjes

Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een slijmvlieslaag, dit heet het endometrium. Normaal gesproken zit dit slijmvlies alleen in de baarmoeder. Bij endometriose zijn stukjes van dit slijmvlies (spots) buiten de baarmoeder terechtgekomen. Deze spots reageren op hormonen gemaakt door de eierstok. De meeste meisjes merken hier niets van. Naar schatting heeft 1 op de 5 meisjes die ongesteld zijn last van endometriose. Endometriose komt in bepaalde families vaker voor.

Lees verder

Ik heb mogelijk een cyste op mijn eierstok

Bij een vergrote eierstok zit er meestal een cyste op de eierstok. Een cyste is een blaasje waar meestal vocht inzit. U merkt er vaak niets van. Als de cyste erg groot is, kunt u buikpijn hebben. De arts (gynaecoloog)…

Lees verder

Ik heb veel bloedverlies als ik ongesteld ben

Veel bloedverlies als u ongesteld bent kan erg vervelend zijn. Uw maandverbanden, tampons of cup zijn steeds helemaal vol. Of ze gaan lekken. Ook kunt u grote klonten bloed verliezen. Meestal kan dit geen kwaad. Op een kalender kunt u schrijven hoeveel bloed u verliest en…

Lees verder

Menstruatie

In het kort Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Er zijn…

Lees verder

Menstruatie (ongesteld zijn)

Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Er zijn een aantal redenen om van een afwijkende menstruatie te spreken.

Lees verder

Ongesteld en veel bloedverlies

Veel bloedverlies als u ongesteld bent kan erg vervelend zijn. Uw maandverbanden, tampons of cup zijn steeds helemaal vol. Of ze gaan lekken. Ook kunt u grote klonten bloed verliezen. Meestal kan dit geen kwaad. Op een kalender kunt u schrijven hoeveel bloed u verliest en…

Lees verder

Onregelmatige menstruatie (onregelmatig ongesteld)

Sommige meisjes hebben niet iedere maand een ongesteldheid. Als een meisje voor het eerst gaat menstrueren treedt het vaak niet iedere maand op. In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand.

Lees verder

PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)

Bij vrouwen die het Polycysteus Ovarium Syndroom hebben (kort: PCOS), groeien er cysten op de eierstokken. Dit kan gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Naast de cysten op de eierstokken zijn er meer verschijnselen die bij dit syndroom voorkomen.

Lees verder

Premenstrueel syndroom (PMS)

Premenstrueel syndroom (PMS) is een verzamelnaam voor ernstige lichamelijke en emotionele klachten die je kunt ervaren in de periode voor je menstruatie. Deze klachten komen elke maand weer terug. De ernst en het soort klachten van PMS verschilt per vrouw.

Lees verder